Muchomor cytrynowy

kategoria: grzybrodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor cytrynowy
inne nazwy polskie: Muchomor bulwiasty, Muchomor płowy, Muchomor sromotnikowy odmiana cytrynowa, Muchomor żółtawy, Muchomor żółty, Podsadka serwetka
nazwy zwyczajowe: Muchar, Muchoraj
nazwa łacińska: Amanita citrina
synonimy łacińskie: Agaricus citrinus (1762), Agaricus mappa (1783), Agaricus mappa (1787), Amanita bulbosa (1874), Amanita citrina (1797), Amanita mappa (1866), Amanita mappa (1922), Amanitina citrina (1948)
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1955 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na obszarach o umiarkowanym klimacie w Azji, Ameryce Północnej, Europie oraz w Australii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Cytrynowy grzyb, z łatkami na kapeluszu i ze zwisającym pierścieniem, oraz wyraźnie zarysowaną pochwą.
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza bez prążków lub bardzo słabo prążkowany
owocnik – powierzchnia: gładka, z łatkami o różnych rozmiarach łatko są nieliczne i nieregularnie rozrzucone, skórka kleiście połyskująca, daje się ściągnąć
owocnik – kolor: bladożółty, jasnocytrynowożółty, rzadziej zielonkawy
owocnik – średnica: 4 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęsto ułożone, szerokie, blaszki przy brzegu kapelusza zaokrąglone
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie nie przyrośnięte (wolne)
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtobiałego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 6 – 12 mm
miąższ – kształt: miękki, kruchy
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: surowych ziemniaków
miąższ – smak: łagodny ale nieprzyjemny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, łatwo oddzielający się od kapelusza, zwężający się ku górze, pełny
trzon – powierzchnia: zygzakowaty wzór
trzon – kolor: kolor owocnika
trzon – średnica: 0,7 – 2 cm
trzon – wysokość: 5 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: cały kapelusz otoczony jest osłoną (tylko młode owocniki)
osłona pozostałość: pierścień, łatki na kapeluszu
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: zwisający, nieprążkowany, trwały, delikatny
pierścień kolor: żółtawy
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: tak
pochwa kształt: kulista, dosyć krótka, o postrzępionych i nierównych brzegach
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – 4 cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna oraz piaszczysta)
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk pospolity, Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej pojedynczo)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, okrągławe, kuliste
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 7 – 9 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: łatki na kapeluszu podczas deszczu często ulegają zmyciu [1]
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Dawniej grzyb nie był uznawany za niejadalny ale to się zmieniło i dziś ostrzega się przed jego zbieraniem i przetwarzaniem.
Muchomor cytrynowy zawiera bufoteninę – to alkaloid występujący w jadzie niektórych ropuch, w roślinach, w organizmach niektórych ssaków oraz właśnie w grzybach, a dokładnie grzybach z rodziny muchomorowatych, ale przy doustnym spożyciu dla ludzi jest nieszkodliwy.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
bufotenina (5-HO-DMT) [1]
serotonina
mappina
objawy zatrucia
bufotenina to organiczny związek chemiczny, psychodeliczna substancja psychoaktywna wywołująca – po ekstrakcji, w odpowiednich dawkach, podczas np. waporyzacji:
– zmiany w funkcjonowaniu zmysłów,
– widzenie różnych efektów wizualnych,
– euforię
– przyspieszenie akcji serca

po maksymalnie trzech godzinach pojawiają się zwykle:
– wymioty,
– biegunka,
– bóle brzucha,
– bóle głowy
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Muchomor jadowity
cechy odróżniające: biały kolor owocnika
gatunek podobny: Muchomor narcyzowy
cechy odróżniające: bardziej cytrynowa barwa, brak zapachu surowych ziemniaków, nieco delikatniejszy, brzeg kapelusza prążkowany, brak pochwy
gatunek podobny: Muchomor sromotnikowy
cechy odróżniające: oliwkowy kolor owocnika

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_cytrynowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.