Muchomor cytrynowy
kategoria: grzyb | rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor cytrynowy inne nazwy polskie: Muchomor bulwiasty, Muchomor płowy, Muchomor sromotnikowy odmiana cytrynowa, Muchomor żółtawy, Muchomor żółty, Podsadka serwetka nazwy zwyczajowe: Muchar, Muchoraj nazwa łacińska: Amanita citrina synonimy łacińskie: Agaricus citrinus (1762), Agaricus mappa (1783), Agaricus mappa (1787), Amanita bulbosa (1874), Amanita citrina (1797), Amanita mappa (1866), Amanita mappa (1922), Amanitina citrina (1948) |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1955 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na obszarach o umiarkowanym klimacie w Azji, Ameryce Północnej, Europie oraz w Australii |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Cytrynowy grzyb, z łatkami na kapeluszu i ze zwisającym pierścieniem, oraz wyraźnie zarysowaną pochwą. |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza bez prążków lub bardzo słabo prążkowany owocnik – powierzchnia: gładka, z łatkami o różnych rozmiarach łatko są nieliczne i nieregularnie rozrzucone, skórka kleiście połyskująca, daje się ściągnąć owocnik – kolor: bladożółty, jasnocytrynowożółty, rzadziej zielonkawy owocnik – średnica: 4 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęsto ułożone, szerokie, blaszki przy brzegu kapelusza zaokrąglone hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie nie przyrośnięte (wolne) hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtobiałego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 6 – 12 mm miąższ – kształt: miękki, kruchy miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: surowych ziemniaków miąższ – smak: łagodny ale nieprzyjemny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, łatwo oddzielający się od kapelusza, zwężający się ku górze, pełny trzon – powierzchnia: zygzakowaty wzór trzon – kolor: kolor owocnika trzon – średnica: 0,7 – 2 cm trzon – wysokość: 5 – 15 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: cały kapelusz otoczony jest osłoną (tylko młode owocniki) osłona – pozostałość: pierścień, łatki na kapeluszu pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: zwisający, nieprążkowany, trwały, delikatny pierścień – kolor: żółtawy pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: tak pochwa – kształt: kulista, dosyć krótka, o postrzępionych i nierównych brzegach pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – 4 cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (kwaśna oraz piaszczysta) terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk pospolity, Buk zwyczajny, Dąb szypułkowy gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (częściej pojedynczo) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, okrągławe, kuliste zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 7 – 9 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: łatki na kapeluszu podczas deszczu często ulegają zmyciu [1] wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Dawniej grzyb nie był uznawany za niejadalny ale to się zmieniło i dziś ostrzega się przed jego zbieraniem i przetwarzaniem. |
Muchomor cytrynowy zawiera bufoteninę – to alkaloid występujący w jadzie niektórych ropuch, w roślinach, w organizmach niektórych ssaków oraz właśnie w grzybach, a dokładnie grzybach z rodziny muchomorowatych, ale przy doustnym spożyciu dla ludzi jest nieszkodliwy. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– bufotenina (5-HO-DMT) [1] – serotonina – mappina |
objawy zatrucia |
---|
bufotenina to organiczny związek chemiczny, psychodeliczna substancja psychoaktywna wywołująca – po ekstrakcji, w odpowiednich dawkach, podczas np. waporyzacji: – zmiany w funkcjonowaniu zmysłów, – widzenie różnych efektów wizualnych, – euforię – przyspieszenie akcji serca po maksymalnie trzech godzinach pojawiają się zwykle: – wymioty, – biegunka, – bóle brzucha, – bóle głowy |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Muchomor jadowity |
cechy odróżniające: biały kolor owocnika |
gatunek podobny: Muchomor narcyzowy |
cechy odróżniające: bardziej cytrynowa barwa, brak zapachu surowych ziemniaków, nieco delikatniejszy, brzeg kapelusza prążkowany, brak pochwy |
gatunek podobny: Muchomor sromotnikowy |
cechy odróżniające: oliwkowy kolor owocnika |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_cytrynowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0