Muchomor czerwieniejący

kategoria: grzybrodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor czerwieniejący
inne nazwy polskie: Bedłka nakrapiana, Muchar czerwonawy, Muchomor czerwonawy, Muchomor krostowaty, Muchomór cętkowany, Muchomór cętkowany, Muchomór krostowaty, Podsadka czerwieniejąca
nazwy zwyczajowe: Bedłka, Masak, Różowka
nazwa łacińska: Amanita rubescens
synonimy łacińskie: Agaricus rubescens, Amplariella rubescens, Limacium rubescens
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: Øtyp ogólny: Ø
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: pospolity w Ameryce Północnej i Europie, spotykany także w Afryce
sezon: Ø
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), brzeg nieprążkowany
owocnik – powierzchnia: sucha, pokryta brązowo-różowymi łatkami różnej wielkości
owocnik – kolor: cielisto-czerwonawy, blado czerwonawy, brązowo-czerwonawy, jasno-brązowy z czerwonawym odcieniem
owocnik – średnica: 5 – 15(max 25) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dosyć gęsto ustawione, wypukłe
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte lub zbiegające
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do nieco różowatego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – 12 mm
miąższ – kształt: mięsisty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, u szczytu nieco zwężony, u podstawy bulwiasto zgrubiały
trzon – powierzchnia: pokryta rzędami drobnych brodawek
trzon – kolor: od białawego (młode owocniki) do brązowo-czerwonawego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 2,5(max 3) cm
trzon – wysokość: 8 – 20 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: duży, podłużnie prążkowany (górą)
pierścień kolor: biały lub różowy
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (wśród mchów)
terytorium: lasy iglaste(najczęściej), lasy liściaste, łąki
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Dąb, Buk, Sosna, Świerk
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, szeroko elipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 8 – 10 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na różowy, czerwony (po kilkunastu minutach)
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
To jeden z częściej atakowanych przez larwy owadów grzyb.
Muchomor czerwieniejący nie posiada ważniejszych wartości odżywczych.
W smaku podobny jest do Czubajki kani więc można go przyrządzać w ten sam sposób.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Muchomor ten jest grzybem zmiennym, zarówno pod względem kształtu jak i zabarwienia, cechą rozpoznawczą jest różowiejący miąższ. Początkujący grzybiarze powinni być ostrożni – grzyb ten jest zbyt podobny choćby do trującego Muchomora plamistego.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– smażenie
– duszenie
– marynowanie (tylko młode owocniki)
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Muchomor plamisty
cechy odróżniające: pofałdowana pochwa, brak zmiany koloru na różowy po uszkodzeniu, pierścień nie jest bruzdowany
gatunek podobny: Muchomor twardawy
cechy odróżniające: brak zmiany koloru na różowy po uszkodzeniu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.