Muchomor czerwieniejący
kategoria: grzyb | rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor czerwieniejący inne nazwy polskie: Bedłka nakrapiana, Muchar czerwonawy, Muchomor czerwonawy, Muchomor krostowaty, Muchomór cętkowany, Muchomór cętkowany, Muchomór krostowaty, Podsadka czerwieniejąca nazwy zwyczajowe: Bedłka, Masak, Różowka nazwa łacińska: Amanita rubescens synonimy łacińskie: Agaricus rubescens, Amplariella rubescens, Limacium rubescens |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: pospolity w Ameryce Północnej i Europie, spotykany także w Afryce |
sezon: Ø okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), brzeg nieprążkowany owocnik – powierzchnia: sucha, pokryta brązowo-różowymi łatkami różnej wielkości owocnik – kolor: cielisto-czerwonawy, blado czerwonawy, brązowo-czerwonawy, jasno-brązowy z czerwonawym odcieniem owocnik – średnica: 5 – 15(max 25) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki dosyć gęsto ustawione, wypukłe hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte lub zbiegające hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do nieco różowatego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – 12 mm miąższ – kształt: mięsisty miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, u szczytu nieco zwężony, u podstawy bulwiasto zgrubiały trzon – powierzchnia: pokryta rzędami drobnych brodawek trzon – kolor: od białawego (młode owocniki) do brązowo-czerwonawego (starsze owocniki) trzon – średnica: 1 – 2,5(max 3) cm trzon – wysokość: 8 – 20 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: duży, podłużnie prążkowany (górą) pierścień – kolor: biały lub różowy pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (wśród mchów) terytorium: lasy iglaste(najczęściej), lasy liściaste, łąki gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Dąb, Buk, Sosna, Świerk gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, szeroko elipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 8 – 10 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, na różowy, czerwony (po kilkunastu minutach) trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
To jeden z częściej atakowanych przez larwy owadów grzyb. |
Muchomor czerwieniejący nie posiada ważniejszych wartości odżywczych. |
W smaku podobny jest do Czubajki kani więc można go przyrządzać w ten sam sposób. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Muchomor ten jest grzybem zmiennym, zarówno pod względem kształtu jak i zabarwienia, cechą rozpoznawczą jest różowiejący miąższ. Początkujący grzybiarze powinni być ostrożni – grzyb ten jest zbyt podobny choćby do trującego Muchomora plamistego. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– gotowanie – smażenie – duszenie – marynowanie (tylko młode owocniki) |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Muchomor plamisty |
cechy odróżniające: pofałdowana pochwa, brak zmiany koloru na różowy po uszkodzeniu, pierścień nie jest bruzdowany |
gatunek podobny: Muchomor twardawy |
cechy odróżniające: brak zmiany koloru na różowy po uszkodzeniu |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0