Muchomor czerwony

kategoria: grzybrodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor czerwony
inne nazwy polskie: Bedłka muchomor, Muchar czerwony, Muchomor pospolity, Muchomor zwyczajny, Muchomór prawdziwy
nazwy zwyczajowe: Bedłka, Marymuch, Muchajer, Muchota, Muchoraj, Muchorówka, Muchotrutka, Muszorka
nazwa łacińska: Amanita muscaria
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Józef Jundziłł, 1830 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Jean Baptiste de Lamarck, 1783 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony w strefie klimatu umiarkowanego na całej półkuli północnej, występuje także w niektórych rejonach o klimacie ciepłym (w Ameryce Środkowej, w Hindukuszu, nad Morzem Śródziemnym)
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do płaskiego oraz nieco wgłębionego na środku (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka, błyszcząca, pokryta białymi plamkami/łatkami
owocnik – kolor: kapelusz – pomarańczowy, czerwony
owocnik – średnica: 5 – 20 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, brzuchate, wolne
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: biały, kremowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy, łatwo wyłamujący się
miąższ – kolor: kremowy lub żółtawy
miąższ – zapach: bardzo słaby
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, pełny, bulwiasty u podstawy
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: biały, żółtawy
trzon – średnica: 1,5 – 3 cm
trzon – wysokość: 6 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: zwisający, wyraźny, nieprążkowany
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk zwyczajny, Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona, Brzoza niska, Brzoza karłowata, Brzoza papierowa, Jodła pospolita, Sosna czarna, Świerk pospolity
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, elipsowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9 ‒ 11 × 6 ‒ 9 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
W przeszłości używano Muchomora czerwonego jako środek muchobójczy – muchy padały odurzone, co prawda budziły się po kilku dniach ale domownicy zwykle zdążyli się ich pozbyć do tego czasu.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Zatrucia Muchomorem czerwonym to zwykle zatrucia u dzieci, samobójcze, celowe – gdyż ze względu na kolor ciężko o przypadkowe zatrucie. Poza tym śmiertelna dawka surowego Muchomora czerwonego dla człowieka to 10 – 15 średniej wielkości okazów.
Muchomor czerwony zawiera w sobie szereg substancji o narkotycznym działaniu, m.in. halucynogenną bufoteninę. Badania nad grzybem wykazały, że do typowych psychodelicznych objawów konsumpcji grzyba czerwonego zalicza się zaburzenia postrzegania przestrzennego, halucynacje, utratę poczucia upływu czasu – bezczasowość.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Nalewka z Muchomorów czerwonych ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, jednak można ją stosować jedynie zewnętrznie.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
– muskaryna
– kwas ibotenowy
– muscymol
– hydrazyna
objawy zatrucia
– zmęczenie
–  utrata poczucia czasu
– duszności
– suchość w ustach
– rozszerzenie źrenic
– pocenie się
– bóle mięśni
– wymioty
– biegunka
– halucynacje
leczenie zatrucia
– zabieg płukania żołądka
– podawanie węgla aktywowanego
– podawanie środków przeczyszczających
– leczeniu objawowym
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
(…) Bedłka muchomor (…) Muchomor jest silnie trujący. Niektórzy badacze utrzymują, że trujące własności tego grzyba mieszczą się tylko w skórce kapelusza. Muchomor ugotowany z mlekiem używa się jako trucizna na muchy; stąd pochodzi jego nazwa. (…)

Grzyby jadalne i trujące, Praktyczne wskazówki dla zbierających według H. Bluchera“, 1901r.
(…) Muchomór czerwony (…) Na Syberii używany był dawniej przez ludy azjatyckie wraz z jagodami łochyni do przychądzania napoju oszałamiającego. (…)

“Atlas grzybów jadalnych i trujących”, 1966r.
gatunek podobny: Muchomor cesarski
cechy odróżniające: jaśniejszy, pomarańczowożółty kolor, trzon i blaszki żółte, bulwa trzonu otoczona pochwą
gatunek podobny: Muchomor królewski
cechy odróżniające: brunatny kolor, blaszki żółte, rośnie tylko pod Świerkami

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.