Muchomor jadowity
kategoria: grzyb rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor jadowity inne nazwy polskie: Bedłka pstrokata, Muchar plamisty, Muchomor biały, Muchomór cętkowany, Muchomór panterowy, Muchomór pstrokaty nazwa łacińska: Amanita virosa inne nazwy łacińskie: Agaricus virosus 1838, Amanita virosa 1866, Amanita virosa 1894, Amanita virosa 2004, Amanitina virosa 1941 |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. aktualna klasyfikacja: Bertillon, 1866 r. |
powszechność: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: czerwiec – październik |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od owalnego, stożkowato dzwonkowatego (młode owocniki) do lekko wypukłego, z niewielki, obłym garbkiem (starsze owocniki), ostry, nieregularny, długo podwinięty brzeg, niekiedy ze zwieszającymi się resztkami osłony owocnik – powierzchnia: gładka, sucha i jedwabista (w dni suche), lepka i śluzowata (w dni wilgotne), niekiedy nieregularne duże łatki owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do kremowego lub biało żółtawego (starsze owocniki), bladożółty tylko na wierzchu owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: (4)6 – 10 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęsto ustawione, ostrza z kłaczkami hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie wolne hymenofor – kolor: biały, z kremowym odcieniem (rzadko) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, zwężony górą, bulwiasta podstawa, wysmukły (starsze owocniki), od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), twardy, łamliwy trzon – powierzchnia: duże włókniste łuski, filcowata trzon – kolor: biały trzon – średnica: 0,8 – 2 cm trzon – wysokość: 8 – 12(15) cm miąższ – kształt: kruchy miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: nieprzyjemny, duszący, stęchlizny, nieco miodowy, rzodkwi miąższ – smak: łagodny, delikatny pierścień: tak (nietrwały, zwykle zanikający u starszych owocników), biały, błoniasty pochwa: tak, wyraźna, strzępiasta mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (uboga, wilgotna, kwaśna, piaszczysta) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste (najczęściej), lasy mieszane, lasy liściaste, bagna, częściej tereny górskie, miejsca wilgotne gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk pospolity, Jodła pospolita, Sosna, Buk zwyczajny, Brzoza, Kasztan jadalny, Borówka czarna, Dąb gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (małe grupy) zarodniki – kształt: gładkie, kuliste zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 8 – 11 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Muchomor jadowity to przysmak między innymi ślimaków – ale dla nas ludzi, jest śmiertelnie trujący. |
Wszystkie części owocnika pod działaniem KOH (wodorotlenek potasu), natychmiast przebarwiają się na cytrynowożółto. |
Nazwa potoczna tego grzyba w innych krajach to Anioł śmierci oraz Anioł zniszczenia. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Muchomor jadowity znajduje się na listach gatunków zagrożonych w Polsce i Holandii. |
Jeden owocnik Muchomora jadowitego wystarczy, aby zabić dorosłego człowieka. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– fallotoksyna – amatoksyna |
objawy zatrucia |
---|
– zaburzenia żołądkowo-jelitowe (kilka godzin po spożyciu); bóle brzucha, wymioty, biegunka |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– nieodwracalne uszkodzenie wątroby i nerek – śmierć |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Pieczareczka różowoblaszkowa | Ø |
Pieczarka biaława | różowawe lub ciemne blaszki |
Pieczarka karbolowa | Ø |
Pieczarka łąkowa | różowawe lub ciemne blaszki |
Pieczarka polna | różowawe lub ciemne blaszki |
Pieczarka polowa | różowawe lub ciemne blaszki |
Pieczarka słomkowożółta | Ø |
Muchomor szyszkowaty | Ø |
Muchomor wiosenny | gładki trzon |
Muchomora zielonawy forma biała (albinotyczna) | Ø |
Pochwiak okazały | różowe blaszki, brak pierścienia, brak pochwy |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia