Muchomor plamisty

kategoria: grzybrodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor plamisty
inne nazwy polskie: Bedłka muchomor plamisty, Bedłka pstrokata, Muchar plamisty, Muchomor pstrokaty, Muchomór cętkowany, Muchomór panterowy, Muchomór plamisty, Muchomór pstrokaty, Podsadka panterowa
nazwy zwyczajowe: Bedłka
nazwa łacińska: Amanita pantherina
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Józef Jundziłł, 1830 r.
pierwsza klasyfikacja: Augustin Pyrame de Candolle, 1815 r.
aktualna klasyfikacja: Julius Vincenz von Krombholz, 1846 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, a na półkuli południowej tylko w Australii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od kulistego, półkulistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza jest wyraźnie prążkowany
owocnik – powierzchnia: od jedwabistej (w dni suche) do lepkiej (w dni wilgotne), pokryta białymi łatkami, łatki dosyć regularnie rozmieszczone, zanikają pod wpływem deszczu, skórka łatwo zdejmowalna
owocnik – kolor: brązowoszary, brunatny lub brązowożółty, niekiedy czarnobrunatny (w terenach górzystych)
owocnik – średnica: 4 – 12 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, ostrza z białymi kłaczkami
hymenofor – nasada: blaszki wolne przy trzonie
hymenofor – kolor: biały
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: zapach rzodkwi lub surowego ziemniaka
miąższ – smak:  łagodny, słodkomdły
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od grubego, masywnego (młode owocniki) do smukłego, walcowatego (starsze owocniki), dołem szerszy, posiada bulwiaste, niewielkie zgrubienie z kilkoma rzędami pierścieni, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 1 – 2(max 2,5) cm
trzon – wysokość: 5 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: gładki, błoniasty, zanika u starszych owocników
pierścień kolor: biały
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (piaszczysta, kwaśna)
terytorium: lasy liściaste(najczęściej), lasy iglaste(rzadko)
gatunek sąsiadujący: Dąb, Świerk, Sosna
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka sztuk
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, szerokoelipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 7 – 9 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: miąższ zmienia kolor na winny
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Rozmieszczenie plamek na owocniku Muchomora plamistego przypomina nieco wzór na skórze pantery, stąd łacińska nazwa tego gatunku Amanita pantherina.
odmiany i formy
Amanita pantherina var. abietinum – odmiana górska (nieprążkowany brzeg)
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
– kwas ibotenowy
– muscymol
objawy zatrucia
– zaburzenia układu pokarmowego
– biegunki
– wymioty
– drgawki
– zaburzenia wzrokowe
– senność
– utrata przytomności
– pobudzenie podobne do upojenia alkoholowego połączone z halucynacjami mieszanymi na przemian z radością i napadem szału
leczenie zatrucia
– doprowadzić do wypróżnienia żołądka z treści pokarmowej
– wezwać pomoc lekarską
skutki braku leczenia zatrucia
– śmierć
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Muchomor chropowaty
cechy odróżniające: żółty pierścień
gatunek podobny: Muchomor czerwieniejący
cechy odróżniające: rowkowany pierścień, odmienny kształt bulwy, czerwonawy odcień, ciemnienie miąższu po uszkodzeniu
gatunek podobny: Muchomor twardawy
cechy odróżniające: rowkowany pierścień, odmienny kształt bulwy

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.