Muchomor plamisty
kategoria: grzyb | rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor plamisty inne nazwy polskie: Bedłka muchomor plamisty, Bedłka pstrokata, Muchar plamisty, Muchomor pstrokaty, Muchomór cętkowany, Muchomór panterowy, Muchomór plamisty, Muchomór pstrokaty, Podsadka panterowa nazwy zwyczajowe: Bedłka nazwa łacińska: Amanita pantherina synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Józef Jundziłł, 1830 r. pierwsza klasyfikacja: Augustin Pyrame de Candolle, 1815 r. aktualna klasyfikacja: Julius Vincenz von Krombholz, 1846 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, a na półkuli południowej tylko w Australii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od kulistego, półkulistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza jest wyraźnie prążkowany owocnik – powierzchnia: od jedwabistej (w dni suche) do lepkiej (w dni wilgotne), pokryta białymi łatkami, łatki dosyć regularnie rozmieszczone, zanikają pod wpływem deszczu, skórka łatwo zdejmowalna owocnik – kolor: brązowoszary, brunatny lub brązowożółty, niekiedy czarnobrunatny (w terenach górzystych) owocnik – średnica: 4 – 12 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, ostrza z białymi kłaczkami hymenofor – nasada: blaszki wolne przy trzonie hymenofor – kolor: biały hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: zapach rzodkwi lub surowego ziemniaka miąższ – smak: łagodny, słodkomdły trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od grubego, masywnego (młode owocniki) do smukłego, walcowatego (starsze owocniki), dołem szerszy, posiada bulwiaste, niewielkie zgrubienie z kilkoma rzędami pierścieni, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: biały trzon – średnica: 1 – 2(max 2,5) cm trzon – wysokość: 5 – 15 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: gładki, błoniasty, zanika u starszych owocników pierścień – kolor: biały pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (piaszczysta, kwaśna) terytorium: lasy liściaste(najczęściej), lasy iglaste(rzadko) gatunek sąsiadujący: Dąb, Świerk, Sosna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: kilka sztuk kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, szerokoelipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 7 – 9 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: miąższ zmienia kolor na winny NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Rozmieszczenie plamek na owocniku Muchomora plamistego przypomina nieco wzór na skórze pantery, stąd łacińska nazwa tego gatunku Amanita pantherina. |
odmiany i formy |
---|
– Amanita pantherina var. abietinum – odmiana górska (nieprążkowany brzeg) |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– kwas ibotenowy – muscymol |
objawy zatrucia |
---|
– zaburzenia układu pokarmowego – biegunki – wymioty – drgawki – zaburzenia wzrokowe – senność – utrata przytomności – pobudzenie podobne do upojenia alkoholowego połączone z halucynacjami mieszanymi na przemian z radością i napadem szału |
leczenie zatrucia |
---|
– doprowadzić do wypróżnienia żołądka z treści pokarmowej – wezwać pomoc lekarską |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– śmierć |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Muchomor chropowaty |
cechy odróżniające: żółty pierścień |
gatunek podobny: Muchomor czerwieniejący |
cechy odróżniające: rowkowany pierścień, odmienny kształt bulwy, czerwonawy odcień, ciemnienie miąższu po uszkodzeniu |
gatunek podobny: Muchomor twardawy |
cechy odróżniające: rowkowany pierścień, odmienny kształt bulwy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0