Muchomor rdzawobrązowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor rdzawobrązowy
inne nazwy polskie: Bedłka mglejarka odmiana żółta, Mglejarka pochwiasta forma płowa, Muchomor brunatny, Muchomor mglejarka, Muchar pochwiasty
nazwy potoczne: Bedłka, Czubek, Panienka, Szlachcianka, Wyskoczek, Żydówka
nazwa łacińska: 
Amanita fulva
synonimy łacińskie: Agaricus fulvus (1774), Amanita fulva (1986), Amanita vaginata (1874), Amanitopsis fulva (1908), Amanitopsis vaginata (1887), Vaginata fulva (1949)

nazwa angielska: Tawny Grisette
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1815 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Afryce
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: łagodny, słodkawy
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowato-stożkowatego (młode owocniki) do łukowatego z niewielkim garbkiem, rozpostartego bez garbka (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: kapelusz od  jasnobrązowego, pomarańczowobrązowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 11 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: wyraźnie prążkowany
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: kapelusz – błyszczący, gładki, lepki, brzeg kapelusza promieniście bruzdowaty, oślizgła w dni wilgotne, niekiedy na powierzchni znajdują się białoszarawe resztki osłony
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka daje się ściągnąć z całego kapelusza
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste lub średnio-gęste, kruche
hymenofor – nasada: blaszki nie przyrośnięte do trzonu
hymenofor – kolor: białawy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, delikatny, wodnisty, cienki
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny, słodkawy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: zwężający się ku górze
trzon – struktura wewnętrzna: pusty
trzon – powierzchnia: gładka, kosmkowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: biały, żółtawy
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,5 – 2 cm
trzon – wysokość: 7 – 20 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: nie
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: tak
pochwa – kształt: tak, workowata, luźna
pochwa – kolor: z pomarańczowo-brązowymi plamami
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: nie
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba kwaśna, jałowa, wilgotna
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, wrzosowiska
siedlisko – właściwości: miejsca wilgotne, mszyste
forma terenu: od nizin do gór
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Świerk, Sosna, Dąb, Buk, Brzoza, Kasztan jadalny, Olsza
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: czerwiec – październik
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały lub kremowy
zarodniki – kształt: kuliste, nieamyloidalne
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9,7 – 12,5 × 9,7 – 12.5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
To gatunek bardzo trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Surowe Muchomory rdzawobrązowe zawierają hemolizyny, które mogą rozpuszczać nasze czerwone krwinki.
właściwości prozdrowotne
Gatunek ten nie wykazuje właściwości leczniczych.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Surowe Muchomory rdzawobrązowe zawierają hemolizyny, które mogą rozpuszczać nasze czerwone krwinki.
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– gotowanie
– smażenie
– marynowanie
– jako dodatek
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Muchomor szarawy
nazwa łacińska: Amanita vaginata
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: szarawy kolor owocnika
gatunek podobny:
nazwa polska: Muchomor żółtawy
nazwa łacińska: Amanita crocea
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: większe owocniki, kapelusz o żywym pomarańczowym kolorze
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4

Prawa autorskie.