Muchomor twardawy
kategoria: grzyb rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor twardawy inne nazwy polskie: Bedłka silna, Bedłka twardawa, Muchar twardawy nazwa łacińska: Amanita excelsa inne nazwy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1890 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Bertillon, 1866 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do lekko wypukłego, rozpostartego (starsze owocniki), brak prążkowania na brzegach kapelusza (lub bardzo słabo widoczne) owocnik – powierzchnia: kapelusz pokryty jaśniejszymi, białoszarymi łatkami (czasami brak łatek, czasami zanikają po deszczach), gładka owocnik – kolor: szarobrązowy lub brązowopopielaty, orzechowy owocnik – średnica: 5 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, ostrza gładkie hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie nie przyrośnięte hymenofor – kolor: biały hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, łatwy do wyłamania, duża zaostrzona bulwa u nasady (do 4,5 cm średnicy), bulwa z brodawkowatymi obwódkami na powierzchni trzon – powierzchnia: aad pierścieniem jest lekko bruzdowata, poniżej gładka lub spękana trzon – kolor: białawy trzon – średnica: 2 – 3 cm trzon – wysokość: 6 – 15(20) cm miąższ – kształt: twardy, kruchy miąższ – kolor: od szarego (pod skórką) do białego (wewnątrz owocnika) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: ziemisty, buraczany, owocowy miąższ – smak: niewyraźny, rzodkwi, łagodny pierścień: tak, duży, karbowany górą, błoniasty, trwały, zwisający, kolor od białego do szarego pochwa: brak (brak wyodrębnionej pochwy, jedynie bulwa) mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (wapienna, kwaśna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste (rzadko) gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk, Sosna, Dąb gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie) zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 5 – 8 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– jako przyprawa (grzyb suszony, zmieliony) |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Muchomor czerwieniejący | miąższ po uszkodzeniu zabarwia się na czerwono |
Muchomor narcyzowy | żółty kapelusz |
Muchomor plamisty | pierścień nie jest prążkowany |
Muchomor porfirowy | posiada odstającą pochwę |
Muchomor szorstki | żółte łatki, żółknącą powierzchnią trzonu |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia