Muchomor zielonawy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: muchomorowate
nazwa polska: Muchomor zielonawy
inne nazwy polskie: Bedłka cebulasta, Muchomor bulwiasty, Muchomor sromotnikowy, Podsadka słupiakowata
nazwy potoczne: Bulwiasty, Leśna śmierć, Sromotnik, Zielonawy
nazwa łacińska: 
Amanita phalloides
synonimy łacińskie: Ø

nazwa angielska: Deathcap
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r.
pierwsza klasyfikacja: Sébastien Vaillant, 1727 r.
aktualna klasyfikacja: Johann Heinrich Friedrich Link, 1833 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do dzwonkowato-łukowatego, rozpostartego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: biało zielonkawy, oliwkowo zielonkawy, szarozielony, brunatnozielony, na brzegu zwykle jaśniejszy, czasem żółtawy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: gładki
brzeg – kolor: najczęściej jaśniejszy od centrum
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, przy brzegu nieprążkowana, zbudowana z przylegających i promieniście ułożonych włókienek
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka łatwo daje się ściągnąć
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, wybrzuszone
hymenofor – nasada: blaszki wolne
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do białego z lekkim odcieniem żółtawo-zielonkawym (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: od łagodnego, miodowego (młode owocniki) do piwnicznego, ziemniaczanego (starsze owocniki)
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: przyjemny, łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: od gładkiej (powyżej pierścienia) do delikatne łuskowatej (poniżej pierścienia)
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: niekiedy zygzakowaty wzór
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 1 – 2 cm
trzon – wysokość: 5 – 15 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: bulwa o średnicy do 4 cm
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: tak (młode owocniki)
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: wyraźny, zwisający, postrzępiony, prążkowany
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: od białego do żółtawego
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: tak
pochwa – kształt: wysoka, odstająca, otwarta
pochwa – kolor: biała z odcieniem żółtawo-zielonkawym
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała grupa
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Dąb, Buk, Kasztanowiec, Brzoza, Leszczyna, Grab, Sosna, Świerk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Dąb, Buk zwyczajny, Sosna(rzadko, tylko w Ameryce)
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: szeroko elipsoidalne lub niemal kuliste
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 × 11 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Muchomor zielonawy wraz z Muchomorem jadowitym są najsilniej trującymi grzybami występującymi w Polsce. Jest odpowiedzialny za 90% śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Już średniej wielkości owocnik może być dawką śmiertelną dla człowieka. Ten silnie toksyczny grzyb dla człowieka, psów nie jest szkodliwy dla ślimaków i owadów.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Toksyny Muchomora zielonawego nie ulegają zniszczeniu w procesie gotowania, marynowania lub suszenia.
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
– falloidyna
– falloina
– fallizyna
– fallicydyna
-amanityna
– amanina
– amanullina
– alfa-amanityna
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
późno, dopiero po 8 – 16 godzinach od spożycia
objawy zatrucia
– zawroty i bóle głowy
– nudności
– wymioty
– bóle brzucha
– biegunka
– przyspieszenie tętna
– trudnościami w oddychaniu


okres objawów może trwać kilkanaście godzin, po czym niekiedy następuje na jakiś czas poprawa samopoczucia, jednak jest ona złudna gdyż toksyny nie przestają działać i niszczą wątrobę, nerki i inne narządy ciała
leczenie zatrucia
– bezzwłocznie wizyta lekarska
– zachować resztki niespożytych grzybów
– zatrucie leczy się w szpitalu, jest trudne i nie zawsze skuteczne

– stosuje się agresywną wymianę płynów i elektrolitów u pacjenta
– przeszczep wątroby
skutki braku leczenia zatrucia
– powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała
– powoduje śmierć następuje po 2 – 10 dniach
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.