Nakorownik radełkowaty
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: szczeciniakowce rodzina: drewniczkowate |
nazwa polska: Nakorownik radełkowaty inne nazwy polskie: Strzępkoskórka kolista, Strzępkoząb drobnopory nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Xylodon radula synonimy łacińskie: Basidioradulum radula (1967), Hydnum radula (1818), Hyphoderma radula (1957), Radulum corallinum (1875), Radulum epileucum (1875), Radulum orbiculare (1825), Radulum orbiculare (1825), Radulum orbiculare var. junquillinum (1886), Radulum orbiculare var. luteolum (1886), Radulum orbiculare var. orbiculare (1825), Radulum quercinum var. epileucum (1959), Radulum radula (1935), Sistotrema digitatum (1801), Sistotrema radula (1825), Xylodon digitatus (1821) nazwa angielska: Toothed Crust |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1818 r. aktualna klasyfikacja: Ţura, Zmitr., Wasser oraz Spirin, 2011 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Azji (Indie, Japonia, Korea), Australazji, Europie, Ameryce Północnej i Południowej |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: rozpostarty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: płasko rozpostarty, kolisty (młode owocniki) część główna owocnika – kolor: od białego (młode owocniki) do jasnożółtego, żółtego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 3 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: strzępiasty brzeg – kolor: biały brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: Ø powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: kolczasty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: kolce stożkowe, tępe, o średnicy 1 – 2 mm, powierzchnia szorstka, grudkowata hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: kolor owocnika hymenofor – wysokość: 1 – 5 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: dość zdrewniały, jednorodny, woskowato wodnisty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: brak miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe gałęzie, najczęściej drewno drzew liściastych, najczęściej na korze) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: ściśle przylegający do podłoża |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste(najczęściej), lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), parki, ogrody siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: częściej tereny górzyste |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Wierzba, Wiśnia, Jodła(rzadko) gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: kiełbaskowaty, zarodniki cienkościenne zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9 – 11 × 3 – 3,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Wywołuje białą zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2