Odgiętka czarniawa

kategoria: grzybrodzina: Pleurotaceae
nazwa polska: Odgiętka czarniawa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Resupinatus trichotis
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od niemal rozpostartego i przyrośniętego centralnie do przyrośniętego mniej lub bardziej bocznie, od kolistego do wydłużonego [1], półkolista, kształt kopytny, z centralnym garbem, krawędź podwinięta
owocnik – powierzchnia: górna w centrum pokryta szczecinkami do nagiej na obrzeżach, pofalowana, nieco pomarszczona, filcowata
owocnik – kolor: od szarobrązowego do czarnobrązowego, fioletowo-brązowego [1], kolor szczecinek na górnej powierzchni od szarego do czarnego, krawędź biaława, centrum czarniawe
owocnik – średnica: 1,5 – 12(max 21)[3] mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki brzuchate, promieniście rozchodzące się
hymenofor – nasada: blaszki wolne, zbiegające w kierunku miejsca mocowania [3]
hymenofor – kolor: od szarego do szarobrązowego, ostrza białawe
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, żelatynowaty, galaretowaty
miąższ – kolor: szarobrązowy
miąższ – zapach: słaby[2]
miąższ – smak: łagodny[2]
trzon – występowanie: nie, lub szczątkowy[3]
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: brak lub bardzo krótki
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew i krzewów liściastych (rzadziej iglastych[2]), na gałązkach, korze, w miejscach przyrostu odłamanych gałęzi, ranach mrozowych, miejscach zmurszałych, zwykle na spodniej stronie) [1]
terytorium: Ø
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: prawie kuliste, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4,5 – 6 × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Odgiętka czarniawa to gatunek rosnący cały rok ale najobficiej w miesiącach chłodniejszych i wilgotniejszych.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Resupinatus applicatus
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Resupinatus_trichotis.htm
2 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Resupinatus&espece=trichotis
3 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/BorstigerGallertblaettling.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page