Odgiętka czarniawa
kategoria: grzyb | rodzina: Pleurotaceae |
nazwa polska: Odgiętka czarniawa inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Resupinatus trichotis synonimy łacińskie: Ø |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od niemal rozpostartego i przyrośniętego centralnie do przyrośniętego mniej lub bardziej bocznie, od kolistego do wydłużonego [1], półkolista, kształt kopytny, z centralnym garbem, krawędź podwinięta owocnik – powierzchnia: górna w centrum pokryta szczecinkami do nagiej na obrzeżach, pofalowana, nieco pomarszczona, filcowata owocnik – kolor: od szarobrązowego do czarnobrązowego, fioletowo-brązowego [1], kolor szczecinek na górnej powierzchni od szarego do czarnego, krawędź biaława, centrum czarniawe owocnik – średnica: 1,5 – 12(max 21)[3] mm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki brzuchate, promieniście rozchodzące się hymenofor – nasada: blaszki wolne, zbiegające w kierunku miejsca mocowania [3] hymenofor – kolor: od szarego do szarobrązowego, ostrza białawe hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, żelatynowaty, galaretowaty miąższ – kolor: szarobrązowy miąższ – zapach: słaby[2] miąższ – smak: łagodny[2] trzon – występowanie: nie, lub szczątkowy[3] trzon – typ: Ø trzon – kształt: brak lub bardzo krótki trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: drewno (martwe drewno drzew i krzewów liściastych (rzadziej iglastych[2]), na gałązkach, korze, w miejscach przyrostu odłamanych gałęzi, ranach mrozowych, miejscach zmurszałych, zwykle na spodniej stronie) [1] terytorium: Ø gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: prawie kuliste, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4,5 – 6 × 4 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Odgiętka czarniawa to gatunek rosnący cały rok ale najobficiej w miesiącach chłodniejszych i wilgotniejszych. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Resupinatus applicatus |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Resupinatus_trichotis.htm
2 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Resupinatus&espece=trichotis
3 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/BorstigerGallertblaettling.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0