Opieńka ciemna

kategoria: grzybrodzina: obrzękowcowate
nazwa polska: Opieńka ciemna
inne nazwy polskie: Opieńka pospolita
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Armillaria ostoyae
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Henri Charles Louis Romagnesi, 1973 r.
aktualna klasyfikacja: Josef Herink, 1973 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Japonii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 niejadalny
kategoria smaku:
 jadalny bardzo dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego (młode owocniki) do rozpostartego, wklęsłego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: pokryta czarnobrązowymi łuskami (najgęściej w środkowej części kapelusza)
owocnik – kolor: od cielistego, różowobrązowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 3 – 8(max 11) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające po trzonie
hymenofor – kolor: od białego, jasnokremowego, kremowego (młode owocniki) do brązowego, z brązowymi plamami (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od twardego, sprężystego, giętkiego (w kapeluszu) do łykowaty (w trzonie)
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do różowawego, brązowawego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: grzybowy, grzybowo-owocowy
miąższ – smak: łagodny, delikatnie drażniący
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, włóknisty, pałkowaty, często wygięty, od pełnego (młode owocniki) do pustego, watowatego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: kosmkowata, bruzdkowany powyżej pierścienia
trzon – kolor: kolor kapelusza, białawy powyżej pierścienia, czerwonobrązowy lub czarnobrązowy poniżej pierścienia
trzon – średnica: 0,5 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 4 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: gruby, bardzo wyraźny, brzeg oraz spód pokryty ciemnymi łuskami, wełnisty, niekiedy rozdwojony
pierścień kolor: białawy
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof(rzadko)
podłoże: drewno (pnie, pniaki drzew iglastych, liściastych)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Świerk(najczęściej), Jodła, Sosna, Buk
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: wiązki
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie, z kroplami
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7,5 – 10 × 5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowobiały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: owocniki jasne w dni suche, ciemne w dni wilgotne
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na brązowy
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: tak
tłuszcze: tak
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: tak
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: fosfor, sód, wapń
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Opieńka ciemna to najczęściej występujący gatunek opieńki w Polsce.
Preferuje tereny bogate w kwaśne gleby.
Opieńka ciemna odkryta w 2001 r. w Malheur National Forest w Górach Błękitnych we wschodnim Oregonie to największy, pod względem zajmowanej powierzchni, organizm żyjący na Ziemi. Grzybnia tego pojedynczego osobnika zajmuje 8,9 km² powierzchni. Szacuje się wiek tego osobnika na 8 tysięcy lat.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Opieńka ciemna to pasożyt wywołujący chorobę o nazwie opieńkowa zgnilizna korzeni prowadzącą do obumarcia drzewa i powodującą białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– smażenie
– marynowanie
– duszenie
Wymaga wstępnego obgotowania przez 5-15 minut w temperaturze powyżej 60 stopni C, a następnie odlania wody i dłuższej niż zazwyczaj obróbki termicznej. Zaleca się zbierać i konsumować tylko młode kapelusze.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Opieńka bezpierścieniowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Opieńka cebulotrzonowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Opieńka miodowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Opieńka północna
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Opieńka torfowiskowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Opieńka żółtawa
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.