Pałecznica rurkowata
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: pałecznicowate |
nazwa polska: Pałecznica rurkowata inne nazwy polskie: Buławka rurkowata, Buławniczka rurkowata, Buławnik rurkowaty, Goździeniec okazały, Goździeniec rurkowaty nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Typhula fistulosa synonimy łacińskie: Clavaria fistulosa (1790), Clavariadelphus contortus, Clavariadelphus fistulosus (1950), Clavariadelphus fistulosus var. fistulosus (1950), Clavariadelphus pseudocontortus (1987), Clavariella fistulosa (1881), Macrotyphula fistulosa (1972) nazwa angielska: Pipe Club |
określenie nazwy polskiej: atlas.grzybiarze.eu, 2019 r. pierwsza klasyfikacja: Johan Theodor Holmskiold, 1790 r. aktualna klasyfikacja: Ibai Olariaga, 2012 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: wrzesień – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: wysmukły, cienki, pałeczkowaty, wąsko maczugowaty, niekiedy cylindryczny, smukły, wydłużony, pojedynczy, nierozgałęziony, wierzchołek nierozdwojony, zaokrąglony lub szpiczasty, pusty wewnątrz, ścianki cienkie część główna owocnika – kolor: od bladożółtego (młode owocniki) do żółtobrązowego, brązowawego, czerwonobrązowego, brązowego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,2 – 1 cm owocnik – wysokość: 10 – 20(max 30) cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: lekko oprószona powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: około 2/3 jego wysokości w górnej części owocnika hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: od twardego, sztywnego (młode owocniki) do miękkiego (starsze owocniki) miąższ – kolor: żółtawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyczuwalny miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie, aczkolwiek 1/3 dolnej, płonnej części, za taką może uchodzić trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: gładsza od reszty owocnika trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: nieco ciemniejszy od reszty owocnika trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno, gleba(rzadko) podłoże – właściwości: liście, gałązki, szczątki drzew liściastych integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, zarośla siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb, Buk, Brzoza gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: wrzesień – listopad pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: jajowaty zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 12 – 18 × 5 – 7 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Buławniczka sitowata nazwa łacińska: Typhula filiformis zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: do 5 cm długości, owocniki są dużo węższe, w dużych grupach |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Pałecznica skręcona nazwa łacińska: Typhula contorta zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki są mniejsze i skręcone wokół własnej osi |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5