Parkogrzybek czerwonawy

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Parkogrzybek czerwonawy
inne nazwy polskie: Borowik czerwonawy, Podgrzybek czerwonawy, Podgrzybek wielobarwny
nazwy zwyczajowe: Czerwony łepek
nazwa łacińska: Hortiboletus rubellus
synonimy łacińskie: Boletus rubellus (1836), Boletus sanguineus (1801), Boletus versicolor (1844), Boletus versicolor (1898), Leucobolites rubellus (1923), Suillus rubellus (1898), Tubiporus rubellus (1968), Versipellis versicolor (1886), Viscipellis sanguinea (1886), Xerocomellus rubellus (2008), Xerocomus rubellus (1896), Xerocomus versicolor (1931)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Julius Vincenz von Krombholz, 1836 r.
aktualna klasyfikacja: G. Simonini, A. Vizzini oraz M. Gelardi, 2015 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
zasięg na świecie: występuje w Europie i Ameryce Północnej
sezon: grzyb letni
okres występowania: lipiec – wrzesień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny średniej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego, niekiedy pofalowanego (starsze owocniki), brzeg kapelusza gładki
owocnik – powierzchnia: sucha, zamszowa, aksamitna, niekiedy popękana na poletka (w suche dni), skórka nie dająca się oddzielić od miąższu
owocnik – kolor: od intensywnie karminowoczerwonej (młode owocniki) do matowo-różowego (starsze owocniki), rubinowy, szkarłatny
owocnik – średnica: 3 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: rurki po uciśnięciu zmieniają barwę na błękitną, pory średniej wielkości, kanciaste
hymenofor – nasada: rurki przy trzonie wycięte lub nieco zbiegające
hymenofor – kolor: zielonkawożółty
hymenofor – wysokość: 6 – 15 mm
miąższ – kształt: miękki
miąższ – kolor: żółtawy
miąższ – zapach: niewyraźny[1], grzybowy
miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny, nieco kwaskowaty
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, często wygięty, pełny
trzon – powierzchnia: podłużnie włóknista
trzon – kolor: jasnożółty, często czerwono nabiegły lub z czerwonymi plamami [1]
trzon – średnica: 0,4 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 12 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (żyzna, wapienna)
terytorium: lasy liściaste, parki, trawniki, miejsca nasłonecznione, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Dąb, Lipa, Brzoza, Buk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Dąb szypułkowy
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10(min 7) – 13(max 17) × 4 – 5(max 7) μm
wysyp zarodników – kolor: oliwkowo-brązowy[1]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, na błękitny[1]
miąższ: tak, na błękitny[1]
trzon: tak, na błękitny
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: zmiana koloru miąższu na matowy pomarańczowy
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Parkogrzybek czerwonawy to grzyb jadalny ale o średniej wartości smakowej, o zbyt miękkim miąższu, tendencji do szybkiego robaczywienia i pleśnienia. [1]
Gatunek ten często pleśnieje, porażony przez grzyby Hypomyces chrysospermus (tak spleśniały grzyb nie nadaje się do spożycia). [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Hortiboletus rubellus, gdzie rubellus oznacza “czerwonawy”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– jako dodatek do mięs, sosów, zup
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Podgrzybek aksamitny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Podgrzybek żeberkowany
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Podgrzybek złotawy
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Parkogrzybek_czerwonawy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.