Patyczka lepka
kategoria: grzyb rodzina: patyczkowate |
nazwa polska: Patyczka lepka inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Leotia lubrica inne nazwy łacińskie: Helvella lubrica (1772), Leotia aurantipes (1944), Leotia gelatinosa (1771), Leotia viscosa (1822) |
autor nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel (2006 r.) pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: galaretowate owocnik – kształt: główka od kulistej (młode owocniki) do mózgowato-wypiętrzonej (starsze owocniki), brzeg podwinięty owocnik – powierzchnia: śliska, nieregularnie pofałdowana, delikatnie ziarnisto punktowana, lepka (tylko w dni wilgotne) owocnik – kolor: żółty, żółtozielony, pomarańczowy, nierzadko z wiekiem zmienia kolor na ciemnozielony owocnik – średnica: 1 – 2(2,5) cm owocnik – wysokość: 2 – 7 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty lub spłaszczony, pusty, lekko zwężający się ku górze trzon – powierzchnia: śliska, słabo pokryta drobnymi łuskami trzon – kolor: żółta, brązowawa, ogólnie to kolor główki lub nieco jaśniejszy trzon – średnica: 2 – 5(10) mm trzon – wysokość: 2 – 7(8) cm miąższ – kształt: cienki, galaretowaty, wodnisty, pusty miąższ – kolor: brązowawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: niewyraźny, lekko stęchły miąższ – smak: niewyraźny, mdły pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba sposób odżywiania: Ø terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, wśród mchów, traw, w wilgotnych miejscach, bagna gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie zarodniki – kształt: wąsko elipsoidalne do jajowatych, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 16 – 25(26) × 4 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: od bezbarwnego do purpurowobrunatnego |
ciekawostki |
---|
Warstwa zarodnikowa znajduje się na wierzchniej stronie kapelusza/główki owocnika. |
Część atlasów pisze o jadalności a druga część o niejadalności tego gatunku. Zapewne niejadalność bierze się z nieco galaretowatego miąższu, niewyszukanego smaku i małych rozmiarów. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Hełmik okrągławy | występuje na drzewach iglastych, mniejsze owocniki |
Patyczka czarnozielona | barwa ciemnozielona do prawie czarnej, tylko w lasach liściastych |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia