Pępowniczka dzwonkowata

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: grzybówkowate
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Pępowniczka dzwonkowata
inne nazwy polskie: Bedłka dzwoneczkowata, Pniakówka dzwonkowata
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Xeromphalina campanella
synonimy łacińskie: Agaricus campanella (1783), Agaricus fragilis (1770), Micromphale fragile (1821), Omphalia campanella (1871), Omphalina campanella (1886)
Omphalopsis campanella (Batsch) O.K. Mill. 1968

nazwa angielska: Pinewood gingertail
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch,1783 r.
aktualna klasyfikacja: Robert Kühner oraz Robert Kühner, 1934 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej oraz w Europie i Azji
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: łagodny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowato-wypukłego (młode owocniki) do wgłębionego (starsze owocniki), parasolowaty
część główna owocnika – kolor: kapelusz – od żółtego do brązowego, ciemniejszy na środku
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: prążkowany
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: sucha, gładka, nieco błyszcząca, nielepka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki czasami połączone anastomozami, szeroko rozstawione, różnej długości
hymenofor – nasada: blaszki łukowato zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: kolor kapelusza lub nieco jaśniejszy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: cienki, wodnisty
miąższ – kolor: białawy, żółtawy, półprzezroczysty
miąższ – zapach: łagodny, zapach marchwi
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny, nieco grzybowy, niekiedy gorzki
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: okrągły w przekroju lub nieco spłaszczony, twardy, nieco zakrzywiony, wygięty
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od żółtawego (górą) do czerwonobrunatnego (dołem)
trzon – średnica: 0,5 – 3 mm
trzon – wysokość: 1 – 5 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: nasada pokryta brunatnymi strzępkami grzybni
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: owocniki łatwo nasiąka wodą zmieniając nieco barwę
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: kilkadziesiąt owocników
kształt grupy: kępa
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew iglastych, opadłe pnie, pniaki oraz gałęzie)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, parki
siedlisko – właściwości: wśród mchów
forma terenu: tereny górskie (częsty), tereny nizinne (rzadszy),
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Jodła, Świerk, Sosna
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowo-białawy
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 3 – 4 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Pępowniczka dzwonkowata to grzyb jadany w Hongkongu i w Meksyku.
Ogólnie to gatunek uznany za niejadalny jedynie ze względu na małe wymiary.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Xeromphalina campanella, gdzie campanella tłumaczy się jako “małe dzwoneczki”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Pępowniczka brunatna
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: nieco ciemniejsza barwa kapelusza, jaśniejsze blaszki
gatunek podobny:
nazwa polska: Płomiennica zimowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki masywniejsze, trzon ciemny
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Xeromphalina enigmatica
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: można odróżnić tylko na podstawie badań genetycznych
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Xeromphalina kauffmanii
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew liściastych
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.