Pępowniczka dzwonkowata
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: grzybówkowate |
charakterystyka: niejadalny, pospolity, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Pępowniczka dzwonkowata inne nazwy polskie: Bedłka dzwoneczkowata, Pniakówka dzwonkowata nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Xeromphalina campanella synonimy łacińskie: Agaricus campanella (1783), Agaricus fragilis (1770), Micromphale fragile (1821), Omphalia campanella (1871), Omphalina campanella (1886) Omphalopsis campanella (Batsch) O.K. Mill. 1968 nazwa angielska: Pinewood gingertail |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch,1783 r. aktualna klasyfikacja: Robert Kühner oraz Robert Kühner, 1934 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej oraz w Europie i Azji |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: łagodny zapach ogólny: łagodny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowato-wypukłego (młode owocniki) do wgłębionego (starsze owocniki), parasolowaty część główna owocnika – kolor: kapelusz – od żółtego do brązowego, ciemniejszy na środku |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: prążkowany brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: sucha, gładka, nieco błyszcząca, nielepka powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki czasami połączone anastomozami, szeroko rozstawione, różnej długości hymenofor – nasada: blaszki łukowato zbiegające na trzon hymenofor – kolor: kolor kapelusza lub nieco jaśniejszy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: cienki, wodnisty miąższ – kolor: białawy, żółtawy, półprzezroczysty miąższ – zapach: łagodny, zapach marchwi miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: łagodny, nieco grzybowy, niekiedy gorzki miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: okrągły w przekroju lub nieco spłaszczony, twardy, nieco zakrzywiony, wygięty trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: gładka trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od żółtawego (górą) do czerwonobrunatnego (dołem) trzon – średnica: 0,5 – 3 mm trzon – wysokość: 1 – 5 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: nasada pokryta brunatnymi strzępkami grzybni |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: niezmienny zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: owocniki łatwo nasiąka wodą zmieniając nieco barwę wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: kilkadziesiąt owocników kształt grupy: kępa |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew iglastych, opadłe pnie, pniaki oraz gałęzie) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, parki siedlisko – właściwości: wśród mchów forma terenu: tereny górskie (częsty), tereny nizinne (rzadszy), |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Jodła, Świerk, Sosna gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowo-białawy zarodniki – kształt: elipsoidalne zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 3 – 4 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Pępowniczka dzwonkowata to grzyb jadany w Hongkongu i w Meksyku. |
Ogólnie to gatunek uznany za niejadalny jedynie ze względu na małe wymiary. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Xeromphalina campanella, gdzie campanella tłumaczy się jako “małe dzwoneczki”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Pępowniczka brunatna nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: nieco ciemniejsza barwa kapelusza, jaśniejsze blaszki |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Płomiennica zimowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: owocniki masywniejsze, trzon ciemny |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Xeromphalina enigmatica zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: można odróżnić tylko na podstawie badań genetycznych |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Xeromphalina kauffmanii zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew liściastych |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1