Pępowniczka dzwonkowata
kategoria: grzyb rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Pępowniczka dzwonkowata inne nazwy polskie: Bedłka dzwoneczkowata, Pniakówka dzwonkowata nazwa łacińska: Xeromphalina campanella inne nazwy łacińskie: Agaricus campanella (1783), Agaricus fragilis (1770), Micromphale fragile (1821), Omphalia campanella (1871), Omphalina campanella (1886) Omphalopsis campanella (Batsch) O.K. Mill. 1968 |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch,1783 r. aktualna klasyfikacja: Robert Kühner oraz Robert Kühner, 1934 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: marzec – wrzesień okres maksymalny: styczeń – grudzień |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowato-wypukłego (młode owocniki) do wgłębionego (starsze owocniki), parasolowaty, brzeg prążkowany owocnik – powierzchnia: sucha, gładka, nieco błyszcząca, nielepka owocnik – kolor: kapelusz – od żółtego do brązowego, ciemniejszy na środku owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki czasami połączone anastomozami, szeroko rozstawione, różnej długości hymenofor – nasada: blaszki łukowato zbiegające na trzon hymenofor – kolor: kolor kapelusza lub nieco jaśniejszy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), okrągły w przekroju, twardy, nieco zakrzywiony, wygięty trzon – powierzchnia: gładka, nasada pokryta brunatnymi strzępkami grzybni trzon – kolor: od żółtawego (górą) do czerwonobrunatnego (dołem) trzon – średnica: 0,5 – 3 mm trzon – wysokość: 1 – 5 cm miąższ – kształt: cienki, wodnisty miąższ – kolor: żółtawy, półprzezroczysty miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: niewyraźny, łagodny, zapach marchwi miąższ – smak: łagodny, nieco grzybowy, niekiedy gorzki pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: nie higrofaniczność: tak, łatwo nasiąka wodą zmieniając nieco barwę podłoże: drewno (martwe drewno drzew iglastych, opadłe pnie, pniaki oraz gałęzie) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, tereny górskie (częsty), tereny nizinne (rzadszy), parki, wśród mchów gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Jodła, Świerk, Sosna gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (w kępkach) zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 7 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowo-białawy |
ciekawostki |
---|
Pępowniczka dzwonkowata to grzyb jadany w Hongkongu i w Meksyku. |
etymologia |
---|
campanella oznacza “małe dzwoneczki” |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Pępowniczka brunatna | nieco ciemniejsza barwa kapelusza, jaśniejsze blaszki |
Płomiennica zimowa | owocniki masywniejsze, trzon ciemny |
Xeromphalina enigmatica | można odróżnić tylko na podstawie badań genetycznych |
Xeromphalina kauffmanii | występuje na drewnie drzew liściastych |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia