Piaskowiec kasztanowaty
kategoria: grzyb rodzina: piaskowcowate |
nazwa polska: Piaskowiec kasztanowaty inne nazwy polskie: Grzyb dębowy, Grzyb leszczynowy, Grzyb piaskowy, Podgrzybek, Podgrzybek kasztanowaty, Świniak kasztanowaty, Zajęczy grzybek nazwa łacińska: Gyroporus castaneus inne nazwy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego, poduchowatego (starsze owocniki), brzeg ostry owocnik – powierzchnia: od zamszowej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), pęka na poletka w suche dni, skórka nie daje się zupełnie oddzielić od miąższu owocnik – kolor: kapelusz – rdzawy lub kasztanowobrązowy owocnik – średnica: 2 – 10(12) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory drobne, poniżej 1 mm średnicy, zaokrąglone, o równych brzegach, tej samej barwy co rurki hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 5 – 8 mm trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny trzon – kształt: nieregularnie cylindryczny, powyginany, od pełnego (młode owocniki) do gąbczastego, komorowego, pustego (starsze owocniki), bardzo kruchy, łamliwy trzon – powierzchnia: od pilśniowatej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), sucha trzon – kolor: czerwonobrązowy, kolor kapelusza trzon – średnica: 0,8 – 1,5(2,5) cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm miąższ – kształt: od twardego, jędrnego (młode owocniki) do kruchego (starsze owocniki) miąższ – kolor: biały, kremowy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: niewyraźny, miły miąższ – smak: niewyraźny, łagodny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: brak higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (piaszczysta, lekka, kwaśna) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadko), otwarte przestrzenie, wzdłuż dróg, zagajniki gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (małe grupy) zarodniki – kształt: jajowate, gładkie zarodniki – kolor: prawie bezbarwne zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 4 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: bladożółty |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Piaskowiec kasztanowaty nadaje się idealnie do suszenia, gdyż jako suszony ma piękny kolor i aromatyczny zapach. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Borowik szlachetny | białawy trzon, masywniejsza budowa owocnika, pełny trzon, częsty |
Borowik usiatkowany | trzon z wyraźną siateczką, masywniejsza budowa owocnika, pełny trzon, częsty |
Goryczak żółciowy | jasnoróżowy, cielisty spód kapelusza, gorzki, częsty, zmiana barwy po uszkodzeniu na różowawą |
Piaskowiec modrzak | dużo jaśniejsza barwa owocników, zmiana barwy po uszkodzeniu na atramentowy |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia