Piaskowiec kasztanowaty

kategoria: grzyb
rodzina: piaskowcowate
nazwa polska: Piaskowiec kasztanowaty
inne nazwy polskie: Grzyb dębowy, Grzyb leszczynowy, Grzyb piaskowy, Podgrzybek, Podgrzybek kasztanowaty, Świniak kasztanowaty, Zajęczy grzybek
nazwa łacińska: Gyroporus castaneus
inne nazwy łacińskie: Ø
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
handel: dopuszczony
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
jadalny średniej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: lipiec – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: od wypukłego (młode owocniki) do płaskiego, poduchowatego (starsze owocniki), brzeg ostry
owocnik – powierzchnia: od zamszowej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), pęka na poletka w suche dni, skórka nie daje się zupełnie oddzielić od miąższu
owocnik – kolor: kapelusz – rdzawy lub kasztanowobrązowy
owocnik – średnica: 2 – 10(12) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory drobne, poniżej 1 mm średnicy, zaokrąglone, o równych brzegach, tej samej barwy co rurki
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: 5 – 8 mm
trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny
trzon – kształt: nieregularnie cylindryczny, powyginany, od pełnego (młode owocniki) do gąbczastego, komorowego, pustego (starsze owocniki), bardzo kruchy, łamliwy
trzon – powierzchnia: od pilśniowatej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), sucha
trzon – kolor: czerwonobrązowy, kolor kapelusza
trzon – średnica: 0,8 – 1,5(2,5) cm
trzon – wysokość: 3 – 8 cm
miąższ – kształt: od twardego, jędrnego (młode owocniki) do kruchego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały, kremowy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: niewyraźny, miły
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: brak
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba (piaszczysta, lekka, kwaśna)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadko), otwarte przestrzenie, wzdłuż dróg, zagajniki
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (małe grupy)

zarodniki – kształt: jajowate, gładkie
zarodniki – kolor: prawie bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 4 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: bladożółty
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Piaskowiec kasztanowaty nadaje się idealnie do suszenia, gdyż jako suszony ma piękny kolor i aromatyczny zapach.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Borowik szlachetnybiaławy trzon, masywniejsza budowa owocnika, pełny trzon, częsty
Borowik usiatkowanytrzon z wyraźną siateczką, masywniejsza budowa owocnika, pełny trzon, częsty
Goryczak żółciowyjasnoróżowy, cielisty spód kapelusza, gorzki, częsty, zmiana barwy po uszkodzeniu na różowawą
Piaskowiec modrzakdużo jaśniejsza barwa owocników, zmiana barwy po uszkodzeniu na atramentowy

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page