Piaskowiec modrzak

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: piaskowcowate
charakterystyka: jadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Piaskowiec modrzak
inne nazwy polskie: Borowik polny, Borowik siniak, Grzyb piaskowy, Grzyb siniak, Grzyb siny, Huba siniak, Hubka sinak, Mchowik siniak, Modrak, Modrzak siniak, Podgrzybek siny, Podgrzybek, Siny grzybek, Zajączek siniejący
nazwy potoczne: Granatek, Modrzak, Podlaszek, Siniak
nazwa łacińska: 
Gyroporus cyanescens
synonimy łacińskie: Boletus constrictus 1801, Boletus cyanescens 1788, Boletus cyanescens 1788, Boletus lacteus 1848, Gyroporus cyanescens 1888, Gyroporus lacteus 1886, Leccinum constrictum 1821, Leucoconius cyanescens 1923, Suillus cyanescens 1882

nazwa angielska: Bluing bolete, The cornflower bolete
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1886 r.
powszechność w kraju: sporadyczny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od łukowatego, poduchowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: kremowy, słomkowożółty do siarkowożółtego z żółtozielonym odcieniem, a nawet białawe (starsze owocniki)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3,5 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: długo podwinięty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: matowa, kosmkowata, zamszowa (gruba, włóknista warstwa pilśni)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: pory drobne, okrągłe, owalne lub kanciasto zaokrąglone, 1 – 3 pory na mm
hymenofor – nasada: rurki od przyrośniętych do trzonu (młode owocniki) do wolnych (starsze owocniki)
hymenofor – kolor: biały lub kremowy
hymenofor – wysokość: Ø – 18 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, jędrny, mięsisty
miąższ – kolor: biały lub żółtawy
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: niewyraźny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: nieregularnie cylindryczny, górą cieńszy, dołem filcowaty, w środku od pełnego, twardego, gąbczastego (młode owocniki) do pustego, podzielonego na komory (starsze owocniki), ścisły, twardy, kruchy, łamliwy
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: naga (w górnej części), pilśniowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 4 – 10 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: tak, na błękitny, atramentowy, sinieje bardzo intensywnie i szybko
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: maksymalnie kilka
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (piaszczysta)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, częściej tereny podgórskie i górskie
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Sosna, Świerk, Buk, Brzoza
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: bladożółty
zarodniki – kształt: jajowaty
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bladożółtawy
zarodniki – wymiary: 8 – 15 × 4 – 6 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: B, C, D, E
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: błonnik, węglowodany, białko
informacje
ciekawostki
Piaskowiec modrzak a dokładnie jego miąższ zmienia kolor po uszkodzeniu na atramentowy i ten kolor traci podczas gotowania ale nie podczas suszenia. Za ten kolor odpowiada polifenol gyrocyjanina (gyrocyanin), utleniana do jonu chinonu.
W niektórych rejonach kraju jest niezwykle rzadki ale w innych dość pospolity.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– suszenie
– gotowanie
– jako dodatek do zup i sosów
– smażenie
– duszenie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.