Piaskowiec modrzak
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: borowikowce rodzina: piaskowcowate |
charakterystyka: jadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Piaskowiec modrzak inne nazwy polskie: Borowik polny, Borowik siniak, Grzyb piaskowy, Grzyb siniak, Grzyb siny, Huba siniak, Hubka sinak, Mchowik siniak, Modrak, Modrzak siniak, Podgrzybek siny, Podgrzybek, Siny grzybek, Zajączek siniejący nazwy potoczne: Granatek, Modrzak, Podlaszek, Siniak nazwa łacińska: Gyroporus cyanescens synonimy łacińskie: Boletus constrictus 1801, Boletus cyanescens 1788, Boletus cyanescens 1788, Boletus lacteus 1848, Gyroporus cyanescens 1888, Gyroporus lacteus 1886, Leccinum constrictum 1821, Leucoconius cyanescens 1923, Suillus cyanescens 1882 nazwa angielska: Bluing bolete, The cornflower bolete |
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1886 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od łukowatego, poduchowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: kremowy, słomkowożółty do siarkowożółtego z żółtozielonym odcieniem, a nawet białawe (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3,5 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: długo podwinięty brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: matowa, kosmkowata, zamszowa (gruba, włóknista warstwa pilśni) powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: pory drobne, okrągłe, owalne lub kanciasto zaokrąglone, 1 – 3 pory na mm hymenofor – nasada: rurki od przyrośniętych do trzonu (młode owocniki) do wolnych (starsze owocniki) hymenofor – kolor: biały lub kremowy hymenofor – wysokość: Ø – 18 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: kruchy, jędrny, mięsisty miąższ – kolor: biały lub żółtawy miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: niewyraźny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: nieregularnie cylindryczny, górą cieńszy, dołem filcowaty, w środku od pełnego, twardego, gąbczastego (młode owocniki) do pustego, podzielonego na komory (starsze owocniki), ścisły, twardy, kruchy, łamliwy trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: naga (w górnej części), pilśniowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 1 – 3 cm trzon – wysokość: 4 – 10 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: tak, na błękitny, atramentowy, sinieje bardzo intensywnie i szybko zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: maksymalnie kilka kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba (piaszczysta) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, częściej tereny podgórskie i górskie siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Sosna, Świerk, Buk, Brzoza gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: bladożółty zarodniki – kształt: jajowaty zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bladożółtawy zarodniki – wymiary: 8 – 15 × 4 – 6 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: B, C, D, E minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: błonnik, węglowodany, białko |
informacje |
ciekawostki |
---|
Piaskowiec modrzak a dokładnie jego miąższ zmienia kolor po uszkodzeniu na atramentowy i ten kolor traci podczas gotowania ale nie podczas suszenia. Za ten kolor odpowiada polifenol gyrocyjanina (gyrocyanin), utleniana do jonu chinonu. |
W niektórych rejonach kraju jest niezwykle rzadki ale w innych dość pospolity. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– suszenie – gotowanie – jako dodatek do zup i sosów – smażenie – duszenie |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1