Pieczarka bulwiasta

kategoria: grzybrodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Pieczarka bulwiasta
inne nazwy polskie: Pieczarka zaroślowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Agaricus sylvicola
synonimy łacińskie: Agaricus campestris (1832), Agaricus campestris (1838), Agaricus essettei (1983), Agaricus flavescens (1887), Fungus flavescens (1898), Fungus sylvicola (1898), Pratella campestris (1878), Pratella flavescens (1878), Psalliota campestris (1872), Psalliota sylvicola (1885)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Carlo Vittadini, 1832 r.
aktualna klasyfikacja: Charles Horton Peck, 1872 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i w Europie
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: anyżkowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od jajowatego, półkolistego (młode owocniki) do parasolowatego (starsze owocniki), na górze tępy garbek, dość mięsisty
owocnik – powierzchnia: jedwabista, delikatnie włókienkowata, a nawet włókienkowato-kosmkowata
owocnik – kolor: od białego do ochrowo-żółtego, siarkowożółtego
owocnik – średnica: 6 – 14 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki ściśle ustawione, ostrza nierówne
hymenofor – nasada: blaszki wolne
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do czarnobrązowego (starsze owocniki), ostrza białe
hymenofor – wysokość: 5 – 10 mm
miąższ – kształt: bardzo cienki
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przyjemny, anyżkowy
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: wysmukły, walcowaty, nieco zwężający się ku górze, powyżej bulwy przeważnie zgięty i u podstawy charakterystycznie rozszerzony
trzon – powierzchnia: ponad pierścieniem jedwabiście włóknista
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 1,5 – 2(max 3 bulwa) cm
trzon – wysokość: 5 – 10 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: cienki, zwisający, ze skórzanymi brodawkami od spodu
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (żyzna, zasadowa)
terytorium: lasy iglaste, wśród igliwia, lasy liściaste(rzadziej)
gatunek sąsiadujący: Sosna, Świerk, Buk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo(często) lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie, bez pory rostkowej
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 4 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: purpurowo-brunatny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: żółknie po uciśnięciu
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: tak
witaminy: D, B
minerały: fosfor, miedź, selen, żelazo
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Zapach anyżkowy Pieczarki bulwiastej jest spowodowany przez niewielkie ilości mieszaniny alkoholu benzylowego i benzaldehydu. Ten charakterystyczny zapach zanika podczas obróbki termicznej.
Gatunek ten ma zdolność gromadzenia kadmu – stężenie tego pierwiastka w owocniku może być nawet 300 razy większe od stężenia w glebie.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Agaricus sylvicola, gdzie sylvicola oznacza “zamieszkujący lasy”.
Angielska nazwa to “Wood mushroom”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– duszenie
– smażenie
– zapiekanie
– jako składnik zup, sosów, sałatek
– jako dodatek do dań mięsnych, makaronów
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Muchomor jadowity
cechy odróżniające: nie barwi się na żółtawy, pochwa
gatunek podobny: Pieczarka biaława
cechy odróżniające: blaszki nigdy nie mają różowego odcienia
gatunek podobny: Pieczarka karbolowa
cechy odróżniające: karbolowy zapach

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.