Pieczarka leśna

kategoria: grzybrodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Pieczarka leśna
inne nazwy polskie: Bedłka lśniąca, Pieczarka lśniąca
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Agaricus sylvaticus
synonimy łacińskie: Agaricus haemorrhoidarius (1874), Agaricus sanguinarius (1882), Agaricus vinosobrunneus (1960), Fungus amethystinus (1898), Fungus haemorrhoidarius (1898), Fungus sanguinarius (1898), Fungus sylvaticus (1898), Pratella amethystina (1888), Pratella haemorrhoidaria (1878), Pratella sylvatica (1878), Psalliota amethystina (1926), Psalliota haemorrhoidaria (1888), Psalliota sanguinaria (1926), Psalliota sylvatica (1871)
określenie nazwy polskiej: Feliks Berdau, 1876 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego, półkolistego (młode owocniki) do łukowatego, płaskiego (starsze owocniki), naskórek można dość łatwo oddzielić od kapelusza
owocnik – powierzchnia: sucha, pokryta łuseczkami
owocnik – kolor: brązowawy, od ciemnobrązowego do ochrowego, cynamonowo-brązowe łuseczki pokrywające powierzchnię kapelusza, niekiedy występują jasno ubarwione owocniki[1]
owocnik – średnica: 3 – 10(max 15)[3,4] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, wąskie
hymenofor – nasada: blaszki nie przyrastają do trzonu, wolne
hymenofor – kolor: od siwo-czerwonego lub szaroróżowego (młode owocniki) do ciemnobrązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek jaśniejsze
hymenofor – wysokość: 5 – 8 mm
miąższ – kształt: mięsisty, dość kruchy, bulwiasto zgrubiały dołem, łatwo odłamujący się od kapelusza
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny[1] ale przyjemny, migdałowy, zapach świeżego drewna
miąższ – smak: dobry[1], łagodny, grzybowy
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od pełnego (młode owocniki) do pustego, z kanałem (starsze owocniki), cylindryczny, u dołu bulwiasto zgrubiały, łatwo odłamujący się od kapelusza
trzon – powierzchnia: z białawymi kłaczkami, od gładkiej (nad pierścieniem) do drobno łuskowatej (poniżej pierścienia)
trzon – kolor: białawy
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 5 – 16 cm
osłona typ: częściowa (łącząca brzeg kapelusza z trzonem), biała
osłona kształt: błoniasta
osłona pozostałość: zasnówka, pierścień
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (ściółka iglasta)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, łąki(rzadko), parki(rzadko), lasy liściaste(rzadko)
gatunek sąsiadujący: Świerk pospolity, Jodła pospolita, Olcha(rzadko), Wierzba(rzadko) [1]
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(częściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: jajowate, szeroko-elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5,5 – 6 × 3,5 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: czarnobrązowy[1], czekoladowobrunatny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na czerwonawy
trzon: po uciśnięciu czerwienieje, później brązowieje
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: tak, 90%
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: tak
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: tak
witaminy: D
minerały: żelazo
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: skrobia, sacharoza
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Agaricus sylvaticus, gdzie sylvaticus oznacza “z lasu”[3] lub “wśród drzew”[4].
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Naukowcy udowodnili, że spożywanie Pieczarki leśnej zmniejsza niepożądane działania w funkcjonowaniu jelit, nudności, wymioty, brak łaknienia i gorączkę u pacjentów leczonych chemioterapią. [1,4]
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu (z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały).[2]
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– duszenie
– gotowanie
– jako dodatek do dań mięsnych i makaronów
– jako składnik zup, sosów, sałatek i surówek
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pieczarka karbolowa
cechy odróżniające: zapach karbolu, żółknąca podstawa trzonu, trujący
gatunek podobny: Pieczarka liliowoczerwonawa
cechy odróżniające: miąższ po uszkodzeniu żółknie

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczarka_le%C5%9Bna
2 źródło: https://www.gov.pl/web/wsse-poznan/wykaz-grzybow-dopuszczonych-do-obrotu
3 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/agaricus-sylvaticus.php
4 źródło: https://www.foragingcoursecompany.co.uk/foraging-guide-blushing-mushroom

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.