Pieczarka okazała
kategoria: grzyb | rodzina: pieczarkowate |
nazwa polska: Pieczarka okazała inne nazwy polskie: Pieczarka olbrzymia, Pieczarka osobliwa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Agaricus augustus synonimy łacińskie: Agaricus peronatus (1892), Agaricus perrarus (1880), Fungus augustus (1898), Fungus peronatus (1898), Pratella augusta (1878), Psalliota augusta (1872), Psalliota peronata (1892), Psalliota perrara (1881) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Japonii |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: grzybowy zapach ogólny: anyżkowy lub migdałowy wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od nieco kulistego (młode owocniki) do wypukłego, spłaszczonego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: pokryta gęstymi, przylegającymi, żółtobrązowymi lub brązowymi łuskami [1], łuseczki układają się koncentrycznie, środek kapelusza bez łuseczek, gładki owocnik – kolor: jasno-ochrowy, ciemniejszy w centrum kapelusza, żółto-złotawy owocnik – średnica: 10(min 5) – 30 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki szerokie, gęsto ustawione, gładkie ostrza blaszek hymenofor – nasada: blaszki wolne hymenofor – kolor: od białego, szarawego (młode owocniki) do bladoszaroróżowego, szarobrązowego, czekaladowobrązowego (starsze owocniki), kremowy z różowawą dominantą hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: gęsty miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: anyżkowy lub migdałowy [1,2], gorzkich migdałów, przyjemny miąższ – smak: przyjemny[2], grzybowy, orzechowy trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: wysmukły, twardawy, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), od jędrnego, zwartego (młode owocniki) do łykowatego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: poniżej pierścienia pokryta kosmkowatymi łuskami, powyżej pierścienia gładki trzon – kolor: biały lub ochrowożółty [2] trzon – średnica: 1,5 – 4 cm trzon – wysokość: 8 – 20 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: pierścień pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: zwisający, duży, miękki, skórkowy, błoniasty pierścień – kolor: biały lub żółtawy pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (piaszczysta, wapienna) terytorium: lasy iglaste, miejsca suche, miejsca nasłonecznione, częściej tereny górskie, pobocza dróg, parki, zarośla, lasy liściaste gatunek sąsiadujący: Sosna, Sekwoja gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 4,5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: ciemnopurpurowy[2], czekoladowobrązowy, fioletowo-brązowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, słabo żółknieje, potem brązowieje trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: miąższ, kolor żółty FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: tak białko: tak tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: tak witaminy: z grupy B, D minerały: jod, magnez, miedź, potas, selenu kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Agaricus augustus, gdzie Agaricus pochodzi od greckiego Agarikon, co oznacza “grzyb”, a augustus oznacza “sierpień” lub “godny uwagi, majestatyczny”. |
Nazwa powszechna w atlasach zagranicznych to Książe grzybów, Szlachetny książę (The Prince Mushroom). |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Pieczarka okazała ma tendencje do biokumulacji metali ciężkich (np. kadmu), więc nie należy pozyskiwać egzemplarzy rosnących przy drogach i w pobliżu zakładów. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – duszenie – gotowanie |
Należy obrać kapelusz z łusek przed spożyciem. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Agaricus phaeolepidotus |
cechy odróżniające: trujący, zapach fenolu lub karbidu |
gatunek podobny: Pieczarka polna |
cechy odróżniające: uszkodzony miąższ różowieje |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczarka_okaza%C5%82a
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=449
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0