Temporary

kategoria: grzyb
rodzina: łzawnikowate
nazwa polska: Pięknoróg największy
inne nazwy polskie: Goździeniec lepki, Lepiec, Pięknoróg lepki, Płaskosz lepki, Płaskosz lipki, Piękny róg
nazwa łacińska: Calocera viscosa
inne nazwy łacińskie: Calocera cavarae (1896), Calocera flammea (1833), Calocera viscosa (1794), Merisma viscosum (1827)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
powszechność: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – listopad
okres maksymalny: czerwiec – styczeń
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczkowaty, przypominający poroże, drzewkowaty, widełkowaty, mocno przytwierdzony do podłoża, podstawa omszona
owocnik – powierzchnia: gładka, podczas wilgotnej pogody staje się lepka
owocnik – kolor: złoty, żółty, żółtopomarańczowy (czerwonawy po wyschnięciu)
owocnik – średnica: 1 – 3 cm
owocnik – wysokość: 2 – 10(12) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: nieco jaśniejszy od owocnika, białawożółty
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: twardy, galaretowaty, niekiedy pusty (starsze owocniki), niełamliwy, nieco gumowaty
miąższ – kolor: żółtobiały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: słaby, łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: brak
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (martwe, pruchniejące drewno drzew iglastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (w kępkach)

zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty, powierzchnia gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 12 × 3 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowożółtawy, żółty
ciekawostki
Spożycie Pięknorogu największego nie jest szkodliwe dla człowieka ale nie jada się go ze względu na słaby smak i twardy, gumowaty, nieco łykowaty miąższ. Może służyć jako ozdoba innych potraw.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera viscosa, gdzie “Calo” oznacza “piękny”, “-cera” z greckiego oznacza “jak wosk” dlatego Calocera tłumaczy się jako “piękny i woskowy”.
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Pięknoróg dwuprzegrodowy
mniejsze owocniki, rzadki
Pięknoróg szydłowaty
mniejsze owocniki (do 1,5 cm), występuje na drewnie drzew liściastych
Pięknoróg widlasty
Ø

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page