Temporary

kategoria: grzyb
rodzina: łzawnikowate
nazwa polska: Pięknoróg największy
inne nazwy polskie: Goździeniec lepki, Lepiec, Pięknoróg lepki, Płaskosz lepki, Płaskosz lipki, Piękny róg
nazwa łacińska: Calocera viscosa
inne nazwy łacińskie: Calocera cavarae (1896), Calocera flammea (1833), Calocera viscosa (1794), Merisma viscosum (1827)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
powszechność: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – listopad
okres maksymalny: czerwiec – styczeń
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczkowaty, przypominający poroże, drzewkowaty, widełkowaty, mocno przytwierdzony do podłoża, podstawa omszona
owocnik – powierzchnia: gładka, podczas wilgotnej pogody staje się lepka
owocnik – kolor: złoty, żółty, żółtopomarańczowy (czerwonawy po wyschnięciu)
owocnik – średnica: 1 – 3 cm
owocnik – wysokość: 2 – 10(12) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: nieco jaśniejszy od owocnika, białawożółty
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: twardy, galaretowaty, niekiedy pusty (starsze owocniki), niełamliwy, nieco gumowaty
miąższ – kolor: żółtobiały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: słaby, łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: brak
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (martwe, pruchniejące drewno drzew iglastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Świerk, Sosna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (w kępkach)

zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty, powierzchnia gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 12 × 3 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowożółtawy, żółty
ciekawostki
Spożycie Pięknorogu największego nie jest szkodliwe dla człowieka ale nie jada się go ze względu na słaby smak i twardy, gumowaty, nieco łykowaty miąższ. Może służyć jako ozdoba innych potraw.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera viscosa, gdzie “Calo” oznacza “piękny”, “-cera” z greckiego oznacza “jak wosk” dlatego Calocera tłumaczy się jako “piękny i woskowy”.
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Pięknoróg dwuprzegrodowymniejsze owocniki, rzadki
Pięknoróg szydłowatymniejsze owocniki (do 1,5 cm), występuje na drewnie drzew liściastych
Pięknoróg widlastyØ

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page