Pięknoróg największy
kategoria:grzyb | rodzina: łzawnikowate |
nazwa polska: Pięknoróg największy inne nazwy polskie: Goździeniec lepki, Pięknoróg lepki, Płaskosz lepki, Płaskosz lipki, Piękny róg nazwy zwyczajowe: Lepiec nazwa łacińska: Calocera viscosa synonimy łacińskie: Calocera cavarae (1896), Calocera flammea (1833), Calocera viscosa (1794), Merisma viscosum (1827) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i na Nowej Zelandii |
sezon:grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: czerwiec – grudzień | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczkowaty, przypominający poroże, drzewkowaty, widełkowaty, mocno przytwierdzony do podłoża, podstawa omszona owocnik – powierzchnia: gładka, podczas wilgotnej pogody staje się lepka owocnik – kolor: złoty, żółty, żółtopomarańczowy (czerwonawy po wyschnięciu) owocnik – średnica: 1 – 3 cm owocnik – wysokość: 2 – 10(max 15) cm hymenofor – typ:Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: twardy, galaretowaty, niekiedy pusty (starsze owocniki), niełamliwy, nieco gumowaty miąższ – kolor: żółtobiały miąższ – zapach: słaby miąższ – smak: słaby, łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ:Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: nieco jaśniejszy od owocnika, białawożółty trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ:Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (zagrzebane w ziemi, martwe, próchniejące drewno drzew iglastych) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Świerk, Sosna gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ:pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: kępka |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty, powierzchnia gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 7 – 12 × 3 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowożółtawy, żółty |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Spożycie Pięknorogu największego nie jest szkodliwe dla człowieka ale nie jada się go ze względu na słaby smak i twardy, gumowaty, nieco łykowaty miąższ. Może służyć jako ozdoba innych potraw. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera viscosa, gdzie “Calo” oznacza “piękny”, “-cera” z greckiego oznacza “jak wosk” dlatego Calocera tłumaczy się jako “piękny i woskowy”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
Leaflet, © OpenStreetMap contributors
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Pięknoróg dwuprzegrodowy |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, rzadki |
gatunek podobny: Pięknoróg szydłowaty |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki (do 1,5 cm), występuje na drewnie drzew liściastych |
gatunek podobny: Pięknoróg widlasty |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0