Pięknoróg największy

kategoria: grzybrodzina: łzawnikowate
nazwa polska: Pięknoróg największy
inne nazwy polskie: Goździeniec lepki, Pięknoróg lepki, Płaskosz lepki, Płaskosz lipki, Piękny róg
nazwy zwyczajowe: Lepiec
nazwa łacińska: Calocera viscosa
synonimy łacińskie: Calocera cavarae (1896), Calocera flammea (1833), Calocera viscosa (1794), Merisma viscosum (1827)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i na Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczkowaty, przypominający poroże, drzewkowaty, widełkowaty, mocno przytwierdzony do podłoża, podstawa omszona
owocnik – powierzchnia: gładka, podczas wilgotnej pogody staje się lepka
owocnik – kolor: złoty, żółty, żółtopomarańczowy (czerwonawy po wyschnięciu)
owocnik – średnica: 1 – 3 cm
owocnik – wysokość: 2 – 10(max 15) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: twardy, galaretowaty, niekiedy pusty (starsze owocniki), niełamliwy, nieco gumowaty
miąższ – kolor: żółtobiały
miąższ – zapach: słaby
miąższ – smak: słaby, łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: nieco jaśniejszy od owocnika, białawożółty
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (zagrzebane w ziemi, martwe, próchniejące drewno drzew iglastych)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Świerk, Sosna
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: kępka
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczny, wygięty, powierzchnia gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 7 – 12 × 3 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: jasnoochrowożółtawy, żółty
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Spożycie Pięknorogu największego nie jest szkodliwe dla człowieka ale nie jada się go ze względu na słaby smak i twardy, gumowaty, nieco łykowaty miąższ. Może służyć jako ozdoba innych potraw.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera viscosa, gdzie “Calo” oznacza “piękny”, “-cera” z greckiego oznacza “jak wosk” dlatego Calocera tłumaczy się jako “piękny i woskowy”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pięknoróg dwuprzegrodowy
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, rzadki
gatunek podobny: Pięknoróg szydłowaty
cechy odróżniające: mniejsze owocniki (do 1,5 cm), występuje na drewnie drzew liściastych
gatunek podobny: Pięknoróg widlasty
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.