Pięknoróg szydłowaty
kategoria:grzyb | rodzina: łzawnikowate |
nazwa polska: Pięknoróg szydłowaty inne nazwy polskie: Goździeniec bruzdowany, Goździeniec wiązkowy, Pięknoróg rogowaty nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Calocera cornea synonimy łacińskie: Calocera cornes (1827), Calocera palmata (1838), Calocera striata (1838), Clavaria aculeiformis (1785), Clavaria cornea (1783), Clavaria medullaris (1790), Clavaria striata (1796), Corynoides cornea (1821), Tremella aculeiformis (1822), Tremella palmata (1803) |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1896 r. pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1773 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1827 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), także na wielu wyspach |
sezon:grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: maj – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczkowaty, zazwyczaj nierozgałęzione, proste i smukłe pałeczki o okrągłym zakończeniu, zwężające się ku górze, czasami z jednej podstawy wyrasta kilka owocników owocnik – powierzchnia: naga, gładka, śliska, błyszcząca owocnik – kolor: żółty, żółtopomarańczowy, niekiedy bladożółty owocnik – średnica: 1 – 2(max 3) mm owocnik – wysokość: 0,2 – 1,5(max 3) cm hymenofor – typ:gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: galaretowaty, żelatynowaty, zwarty, chrząstkowaty, elastyczny miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: brak, niewyraźny miąższ – smak: łagodny, niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ:Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ:Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (pnie, pniaki, gałęzie i inne martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko drzew iglastych, najczęściej drewno drzew twardych) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, miejsca wilgotne i zacienione, od nizin aż po góry gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb, Brzoza, Buk, Lipa, Wierzba, Topola, Wiąz gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ:w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, cylindryczne lub elipsoidalne, zwykle wygięte zarodniki – kolor: bezbarwny zarodniki – wymiary: 7,5 – 9,5 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały, lekko kremowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: powierzchnia lepka w dni wilgotne wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Warstwa zarodnikonośna znajduje się w górnej części owocnika na gładkiej powierzchni. |
Gatunek ten najczęściej występuje od wiosny aż do późnej jesieni ale nierzadko można spotkać go przez cały rok. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera cornea, gdzie Calo- oznacza “piękny”, -cera oznacza “jak wosk”, a cornea tłumaczy się jako “róg”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Powoduje brunatną zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Pięknoróg dwuprzegrodowy |
cechy odróżniające: grubszy, krótszy, zwykle widlasto rozgałęziony, rośnie na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: Pięknoróg językowaty |
cechy odróżniające: mały, ale szeroki |
gatunek podobny: Pięknoróg największy |
cechy odróżniające: większy, krzaczasto rozgałęziony, rośnie na drewnie drzew iglastych |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0