Pięknoróg szydłowaty

kategoria: grzybrodzina: łzawnikowate
nazwa polska: Pięknoróg szydłowaty
inne nazwy polskie: Goździeniec bruzdowany, Goździeniec wiązkowy, Pięknoróg rogowaty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Calocera cornea
synonimy łacińskie: Calocera cornes (1827), Calocera palmata (1838), Calocera striata (1838), Clavaria aculeiformis (1785), Clavaria cornea (1783), Clavaria medullaris (1790), Clavaria striata (1796), Corynoides cornea (1821), Tremella aculeiformis (1822), Tremella palmata (1803)
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1896 r.
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1773 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1827 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), także na wielu wyspach
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: krzaczkowaty, zazwyczaj nierozgałęzione, proste i smukłe pałeczki o okrągłym zakończeniu, zwężające się ku górze, czasami z jednej podstawy wyrasta kilka owocników
owocnik – powierzchnia: naga, gładka, śliska, błyszcząca
owocnik – kolor: żółty, żółtopomarańczowy, niekiedy bladożółty
owocnik – średnica: 1 – 2(max 3) mm
owocnik – wysokość: 0,2 – 1,5(max 3) cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: galaretowaty, żelatynowaty, zwarty, chrząstkowaty, elastyczny
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: brak, niewyraźny
miąższ – smak: łagodny, niewyraźny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (pnie, pniaki, gałęzie i inne martwe drewno drzew liściastych, bardzo rzadko drzew iglastych, najczęściej drewno drzew twardych)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, miejsca wilgotne i zacienione, od nizin aż po góry
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb, Brzoza, Buk, Lipa, Wierzba, Topola, Wiąz
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, cylindryczne lub elipsoidalne, zwykle wygięte
zarodniki – kolor: bezbarwny
zarodniki – wymiary: 7,5 – 9,5 × 3 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, lekko kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia lepka w dni wilgotne
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Warstwa zarodnikonośna znajduje się w górnej części owocnika na gładkiej powierzchni.
Gatunek ten najczęściej występuje od wiosny aż do późnej jesieni ale nierzadko można spotkać go przez cały rok.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Calocera cornea, gdzie Calo- oznacza “piękny”, -cera oznacza “jak wosk”, a cornea tłumaczy się jako “róg”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Powoduje brunatną zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pięknoróg dwuprzegrodowy
cechy odróżniające: grubszy, krótszy, zwykle widlasto rozgałęziony, rośnie na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny: Pięknoróg językowaty
cechy odróżniające: mały, ale szeroki
gatunek podobny: Pięknoróg największy
cechy odróżniające: większy, krzaczasto rozgałęziony, rośnie na drewnie drzew iglastych

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.