Pieniążkówka gładkotrzonowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: obrzękowcowate
charakterystyka: jadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Pieniążkówka gładkotrzonowa
inne nazwy polskie: Monetka korzeniasta, Pieniążkówka korzeniasta
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Hymenopellis radicata
synonimy łacińskie: Agaricus radicatus (1786), Collybia napipes (1887), Collybia radicans (1871), Gymnopus radicatus (1821), Oudemansiella radicata (1936), Xerula radicata (1975)

nazwa angielska: Rooting Shank
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Richard Relhan, 1785 r.
aktualna klasyfikacja: Ronald H. Petersen, 2010 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Australii i USA, notowany także w Japonii, Algierii i Turcji
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do płasko-łukowatego, płaskiego (starsze owocniki), często tępy garb na środku [1]
część główna owocnika – kolor: ochrowy, żółtobrązowy, żółtosiwy [1], szarożółtawy, szarobrunatny, jasnobrązowy [2]
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, błyszcząca i lepka w dni wilgotne, pomarszczona, jamkowata
powierzchnia – wzór: charakterystycznie pomarszczona, jamkowata
integralność skórki z miąższem: skórka daje się łatwo ściągnąć [1]
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki rzadkie[1], różnej długości[1]
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie zaokrąglone lub wykrojone ząbkiem [1]
hymenofor – kolor: biały[1,2], niekiedy ostrza ciemniejsze, bladokremowy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, nieco wodnisty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: lekko owocowy
miąższ – siła zapachu: niewyraźny[1]
miąższ – smak: łagodny[1], od łagodnego do gorzkiego [2]
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, niekiedy skręcony wokół własnej osi
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: gładka, delikatnie podłużnie karbowana
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od białawego (górą) do brązowawego (dołem), jaśniejszy od kapelusza
trzon – średnica: 5(min 3) – 12 mm
trzon – wysokość: 10 – 20 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: szerszy dołem, zgrubiały, korzeniasta i nieco cieńsza część podziemna do 3 cm długości
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (próchniejące drewno, podziemne korzenie, pniaki, drewno przykryte ziemią)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody, przy drogach
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk(najczęściej), Dąb, Grab, Topola osika, Grusza oliwnikowa
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: maj – listopad
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: cheilocystydy maczugowate, wybrzuszone, o rozmiarach 60–110 × 12–35 µm, pleurocystydy szeroko maczugowate, szeroko zaokrąglone, o obciętych wierzchołkach i rozmiarach 60–120 × 22–35 µm [1]
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały[1]
zarodniki – kształt: szeroko elipsoidalne, wydłużone
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 15 – 18 × 8 – 10 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Drobnołuszczak jeleni
nazwa łacińska: Pluteus cervinus
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: różowe blaszki nie przyrastające do trzonu
gatunek podobny:
nazwa polska: Mokrononóżka bukowa
nazwa łacińska: Hydropus subalpinus
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz bez zmarszczek z ostrzejszym czubkiem, rzadki
gatunek podobny:
nazwa polska: Pieniążkówka dębowa
nazwa łacińska: Xerula pudens
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz suchy, bez zmarszczek, nie posiada korzeniastego trzonu
gatunek podobny:
nazwa polska: Pieniążnica szerokoblaszkowa
nazwa łacińska: Megacollybia platyphylla
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: powierzchnia kapelusza nie jest jamkowata
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieni%C4%85%C5%BCk%C3%B3wka_g%C5%82adkotrzonowa
[1] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Xerula_radicata.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.