Pieprznik pomarańczowy

kategoria: grzybrodzina: kolczakowate
nazwa polska: Pieprznik pomarańczowy
inne nazwy polskie: Pieprznik Friesa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cantharellus friesii
synonimy łacińskie: Merulius friesii
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
E – wymierające, krytycznie zagrożone
zasięg na świecie: notowany jest tylko w Europie [1]
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: nieco pieprzny
zapach ogólny: przyjemny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: To mały, pomarańczowy grzybek z listewkami pod spodem, zamieszkujący głównie bukowe lasy.
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego z podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do spłaszczonego, lejkowatego z powyginanym, podwiniętym i kędzierzawym brzegiem (starsze owocniki) [1]
owocnik – powierzchnia: od nieco aksamitnej go gładkiej, nagiej
owocnik – kolor: jaskrawopomarańczowy, żółtopomarańczowy lub czerwonopomarańczowy [1], morelowy, łososiowo-pomarańczowy
owocnik – średnica: 1 – 4 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: grube listewki, nieregularnie rozwidlone, szeroko rozstawione
hymenofor – nasada: listewki daleko zbiegające
hymenofor – kolor:  łososiowy lub żółtawy, blednący z wiekiem [1], bladoróżowy z liliowym odcieniem [2], kolor zwykle jaśniejszy od koloru kapelusza[4]
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: delikatny[1], cienki[2], kruchy
miąższ – kolor: biały do bladożółty [1]
miąższ – zapach: owocowy[1], nieco mdły[4], przyjemny[5]
miąższ – smak: nieco ostry[1], pieprzny[3], od kwaśnego do gorzkiego[4,5]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: krótki, zwarty, rozszerzający się stopniowo ku górze, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) [1]
trzon – powierzchnia: gładka lub lekko filcowata [1]
trzon – kolor: kolor kapelusza [1]
trzon – średnica: 3 – 7(max 10)[4,5] mm
trzon – wysokość: 1 – 3,5(max 5)[4] cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (gliniasta, piaszczysta)
terytorium: lasy liściaste, częściej na terenach górzystych, lasy mieszane, miejsca ciepłe
gatunek sąsiadujący: Buk(najczęściej)[1], Brzoza, Dąb, Kasztanowiec
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk(najczęściej)[4,6], Brzoza[4], Lipa[4], Leszczyna[4], Świerk(rzadko)[4]
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8,5 – 10,5(max 12)[4] × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały[1], ochrowy[4]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie[6]
trzon: nie[6]
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: zmiana koloru miąższu na różowy [6]
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Pieprznik pomarańczowy to gatunek rzadki w Polsce i znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski ze statusem E (gatunek wymierający).
To grzyb rzadki w całej Europie i oprócz Polski wpisany także na Czerwoną Listę Grzybów w Bułgarii i Czechach.
To gatunek jadalny, dosyć smaczny ale wiele atlasów sugeruje ochronę dla niego ze względu na rzadkość występowania.
Jest notowany głównie na południu Polski, na terenach górzystych.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Cantharellus friesii, gdzie friesii został nadany na cześć szweckiego botanika i mykologa Eliasa Magnusa Friesa (1794 – 1878).
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
U wszystkich Pieprzników odkryto substancje czynne, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i antybiotykowe. Ponadto mają wysoką zawartość witamin i minerałów. [3]
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Lisówka pomarańczowa
cechy odróżniające: gęste, cienkie blaszki a nie listewki, owocniki większe
gatunek podobny: Pieprznik ametystowy
cechy odróżniające: łuskowaty kapelusz, często z fioletowym odcieniem
gatunek podobny: Pieprznik jadalny
cechy odróżniające: bledsza barwa, znacznie większe owocniki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprznik_pomara%C5%84czowy
2 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Cantharellus_friesii.htm
3 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/RoetlicherPfifferling.htm
4 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Cantharellus-friesii/
5 źródło: https://ultimate-mushroom.com/edible/865-cantharellus-friesii.html
6 źródło: https://svampe.databasen.org/taxon/11321

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.