Pieprznik trąbkowy

kategoria: grzybrodzina: kolczakowate
nazwa polska: Pieprznik trąbkowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Łosiowy grzyb, Trąbka
nazwa łacińska: Craterellus tubaeformis
synonimy łacińskie: Agaricus cantharelloides, Agaricus cantharelloides, Cantharellus cantharelloides, Cantharellus infundibuliformis, Cantharellus tubaeformis, Cantharellus xanthopus, Helvella cantharelloides, Helvella tubaeformis, Merulius cantharelloides, Merulius fuligineus, Merulius hydrolips, Merulius infundibuliformis, Merulius lutescens, Merulius tubiformis, Merulius xanthopus, Trombetta lutescens
określenie nazwy polskiej: Stanisław Chełchowski, 1898 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1888 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad(max grudzień)
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Trąbkowaty, lejkowaty grzybek o charakterystycznym, szarym, listewkowatym spodzie, dobrze odcinającym się kolorystycznie od żółtawego trzonu.
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz trąbkowaty, nieregularny, głęboko pępkowaty, brzeg silnie pofałdowany, brzeg od podgiętego (młode owocniki) do wywiniętego ku górze (starsze owocniki), brzeg falisty, płatowaty, kędzierzawy (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka lub pokryta drobnymi łuseczkami, kosmkami
owocnik – kolor: od żółtobrązowego do szarobrązowego
owocnik – średnica: 2 – 6(max 7)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: listewki wąskie, grube, rzadkie, widlasto rozgałęzione z licznymi połączeniami poprzecznymi (anastomozy) [1]
hymenofor – nasada: listewki zbiegają po trzonie
hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do żółtoszarego albo białoszarego (starsze owocniki), listewki kolorem ostro odgraniczone od trzonu
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, włóknisty
miąższ – kolor: żółtawoszary, białawy
miąższ – zapach: niewyraźny[1], nieco ziemisto-stęchły[1,2], rzodkiewkowy[2], korzenny[2], niezbyt przyjemny[2]
miąższ – smak: słaby[2], łagodny[1,2], nieco ziołowy
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: nieregularnie walcowaty, podłużnie spłaszczony, częściowo pusty, często wygięty
trzon – powierzchnia: gładka, pomarszczona (z zagłębieniami, wybrzuszenia oraz bruzdy biegną wzdłuż trzonu)
trzon – kolor: od ochrowożółtego (dołem) do siwawego (górą)
trzon – średnica: 0,3 – 1 cm
trzon – wysokość: 4 – 8(max 9)[3] cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont[1]
podłoże: gleba (kwaśna, rzadziej wapienna)[1], drewno (spróchniałe, omszone pnie)
terytorium: lasy iglaste (najczęściej), lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne, wśród mchów, torfowiska
gatunek sąsiadujący: Świerk pospolityJodła zwyczajnaSosna(rzadziej)
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: bardzo duże ilości
kształt grupy: gromada, rzędy, kępy
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 5 – 10 μm
wysyp zarodników – kolor: białawy[2,3], kremowożółty[1], jasnożółty[2]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Pieprznik trąbkowy występuje często w towarzystwie Kolczaka obłączastego.
To grzyb, który nigdy nie ulega zaczerwieniu (robaczywieniu).
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Pieprzniki trąbkowe nie powinny być długo przechowywane. Po osuszeniu można je przechowywać w lodówce przez okres 5 do 7 dni.
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– duszenie
– smażenie
– marynowanie
– suszyć
– jako grzyb domieszkowy
To grzyb idealny na risotto.[1]
Grzyb ten poddajemy krótkiej obróbce cieplnej na dużym ogniu, aby nie utracił chrupkości.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Lejkowniczek pełnotrzonowy
cechy odróżniające: rzadki, trzon jest szarobrązowy, kapelusz błękitnoszary z charakterystycznym kędzierzawym brzegiem
gatunek podobny: Pieprznik szary
cechy odróżniające: trzon i kapelusz czarnobrązowe, listewki z sinym nalotem, ciemny trzon kontrastuje z jasnym, popielatoszarym hymenoforem
gatunek podobny: Pieprznik żyłkowany
cechy odróżniające: listewki szarobiaławe, słabo wykształcone (gładsze)

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprznik_tr%C4%85bkowy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=327
3 źródło: https://www.mushroomexpert.com/craterellus_tubaeformis.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.