Pieprznik trąbkowy
kategoria: grzyb | rodzina: kolczakowate |
nazwa polska: Pieprznik trąbkowy inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Łosiowy grzyb, Trąbka nazwa łacińska: Craterellus tubaeformis synonimy łacińskie: Agaricus cantharelloides, Agaricus cantharelloides, Cantharellus cantharelloides, Cantharellus infundibuliformis, Cantharellus tubaeformis, Cantharellus xanthopus, Helvella cantharelloides, Helvella tubaeformis, Merulius cantharelloides, Merulius fuligineus, Merulius hydrolips, Merulius infundibuliformis, Merulius lutescens, Merulius tubiformis, Merulius xanthopus, Trombetta lutescens |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1888 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: czerwiec – listopad(max grudzień) | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Trąbkowaty, lejkowaty grzybek o charakterystycznym, szarym, listewkowatym spodzie, dobrze odcinającym się kolorystycznie od żółtawego trzonu. |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz trąbkowaty, nieregularny, głęboko pępkowaty, brzeg silnie pofałdowany, brzeg od podgiętego (młode owocniki) do wywiniętego ku górze (starsze owocniki), brzeg falisty, płatowaty, kędzierzawy (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka lub pokryta drobnymi łuseczkami, kosmkami owocnik – kolor: od żółtobrązowego do szarobrązowego owocnik – średnica: 2 – 6(max 7)[3] cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: listewki wąskie, grube, rzadkie, widlasto rozgałęzione z licznymi połączeniami poprzecznymi (anastomozy) [1] hymenofor – nasada: listewki zbiegają po trzonie hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do żółtoszarego albo białoszarego (starsze owocniki), listewki kolorem ostro odgraniczone od trzonu hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, włóknisty miąższ – kolor: żółtawoszary, białawy miąższ – zapach: niewyraźny[1], nieco ziemisto-stęchły[1,2], rzodkiewkowy[2], korzenny[2], niezbyt przyjemny[2] miąższ – smak: słaby[2], łagodny[1,2], nieco ziołowy trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: nieregularnie walcowaty, podłużnie spłaszczony, częściowo pusty, często wygięty trzon – powierzchnia: gładka, pomarszczona (z zagłębieniami, wybrzuszenia oraz bruzdy biegną wzdłuż trzonu) trzon – kolor: od ochrowożółtego (dołem) do siwawego (górą) trzon – średnica: 0,3 – 1 cm trzon – wysokość: 4 – 8(max 9)[3] cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont[1] podłoże: gleba (kwaśna, rzadziej wapienna)[1], drewno (spróchniałe, omszone pnie) terytorium: lasy iglaste (najczęściej), lasy liściaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne, wśród mchów, torfowiska gatunek sąsiadujący: Świerk pospolity, Jodła zwyczajna, Sosna(rzadziej) gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: bardzo duże ilości kształt grupy: gromada, rzędy, kępy |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: kuliste, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 5 – 10 μm wysyp zarodników – kolor: białawy[2,3], kremowożółty[1], jasnożółty[2] |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Pieprznik trąbkowy występuje często w towarzystwie Kolczaka obłączastego. |
To grzyb, który nigdy nie ulega zaczerwieniu (robaczywieniu). |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Pieprzniki trąbkowe nie powinny być długo przechowywane. Po osuszeniu można je przechowywać w lodówce przez okres 5 do 7 dni. |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – smażenie – marynowanie – suszyć – jako grzyb domieszkowy |
To grzyb idealny na risotto.[1] |
Grzyb ten poddajemy krótkiej obróbce cieplnej na dużym ogniu, aby nie utracił chrupkości. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Lejkowniczek pełnotrzonowy |
cechy odróżniające: rzadki, trzon jest szarobrązowy, kapelusz błękitnoszary z charakterystycznym kędzierzawym brzegiem |
gatunek podobny: Pieprznik szary |
cechy odróżniające: trzon i kapelusz czarnobrązowe, listewki z sinym nalotem, ciemny trzon kontrastuje z jasnym, popielatoszarym hymenoforem |
gatunek podobny: Pieprznik żyłkowany |
cechy odróżniające: listewki szarobiaławe, słabo wykształcone (gładsze) |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprznik_tr%C4%85bkowy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=327
3 źródło: https://www.mushroomexpert.com/craterellus_tubaeformis.html
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0