Pierścieniak grynszpanowy
kategoria: grzyb | rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Pierścieniak grynszpanowy inne nazwy polskie: Bedłka grynszpanowa, Łysiczka niebieskozielona, Pieczarka zielona, Pierścieniak niebieskozielony, Pierścieniak opaska zaśniedziała, Pierścieniak zielony nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Stropharia aeruginosa synonimy łacińskie: Agaricus aeruginosus (1786), Pratella aeruginosa (1821), Psilocybe aeruginosa (1995), Stropharia alpina (1980) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: William Curtis, 1782 r. aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, w Europie i w Iranie [1] |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego, dzwonkowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg długo podwinięty, z licznymi zwisającymi białawymi fragmentami osłony owocnik – powierzchnia: pokryta warstwą niebieskozieloną lub sinozieloną śluzu (w dni wilgotne), białe łuseczki, połyskująca i gładka (w dni suche), skórka daje się łatwo oddzielić od kapelusza owocnik – kolor: od intensywnie niebieskawo-zielonego (młode owocniki) do bladego, nieco żółto-ochrowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 2 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do fioletowo-sinego, czekoladowo-brązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek białe i oprószone hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: dość zwarty, wodnisty miąższ – kolor: od zielonkawobiałego (młode owocniki) do kremowego (starsze owocniki) miąższ – zapach: niewyraźny[1], zapach rzodkwi miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: pusty, gruby, włóknisty trzon – powierzchnia: pokryta białymi kosmkami, łuseczkami trzon – kolor: od jasnobeżowego, jasnozielonego (młode owocniki) do brunatnego (starsze owocniki), kolor kapelusza trzon – średnica: 0,4 – 1,2 cm trzon – wysokość: 5 – 10 cm osłona – typ: częściowa osłona – kształt: osłona pokrywa blaszki (tylko młode owocniki) osłona – pozostałość: tak, na brzegu kapelusza w postaci białych kosmków pierścień – występowanie: tak, zanika u dojrzałych owocników [1] pierścień – kształt: występuje w połowie trzonu [1] pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba, drewno (martwe, trociny) terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, parki, niekiedy wzdłuż dróg gatunek sąsiadujący: Buk(najczęściej), Jodła(rzadziej) [1] gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczno-jajowate, gładkie, grubościenne, z porą rostkową zarodniki – kolor: fioletowo-brunatny[1] zarodniki – wymiary: 7 – 9 × 4 – 5,5 μm wysyp zarodników – kolor: fioletowo-brunatny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Według wielu źródeł jest to gatunek jadalny ale o niskiej jakości. Według kilku, notowano zatrucia po jego spożyciu. W naszym atlasie Pierścieniak grynszpanowy trafia do niejadalnych, ze względu na brak potwierdzających badań, niewielkie wymiary, śluz i niewyraźny i niskiej jakości smak. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono antynowotworowe działanie zawartych w tym grzybie polisacharydów. Ekstrahowawane z grzybni i dootrzewnowo podawane białym myszom w dawce 300 mg/kg hamowały o 70% wzrost mięsaka 180 i o 60% wzrost raka Ehrlicha. [1] |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Pierścieniak białoniebieski |
cechy odróżniające: kapelusz bardziej niebieski, blaszki różowawe, jest mniej śliski |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pier%C5%9Bcieniak_grynszpanowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0