Pierścieniak grynszpanowy

kategoria: grzybrodzina: pierścieniakowate
nazwa polska: Pierścieniak grynszpanowy
inne nazwy polskie: Bedłka grynszpanowa, Łysiczka niebieskozielona, Pieczarka zielona, Pierścieniak niebieskozielony, Pierścieniak opaska zaśniedziała, Pierścieniak zielony
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Stropharia aeruginosa
synonimy łacińskie: Agaricus aeruginosus (1786), Pratella aeruginosa (1821), Psilocybe aeruginosa (1995), Stropharia alpina (1980)
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: William Curtis, 1782 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1872 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, w Europie i w Iranie [1]
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od wypukłego, dzwonkowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), brzeg długo podwinięty, z licznymi zwisającymi białawymi fragmentami osłony
owocnik – powierzchnia: pokryta warstwą niebieskozieloną lub sinozieloną śluzu (w dni wilgotne), białe łuseczki, połyskująca i gładka (w dni suche), skórka daje się łatwo oddzielić od kapelusza
owocnik – kolor: od intensywnie niebieskawo-zielonego (młode owocniki) do bladego, nieco żółto-ochrowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 2 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste
hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte do trzonu
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do fioletowo-sinego, czekoladowo-brązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek białe i oprószone
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: dość zwarty, wodnisty
miąższ – kolor: od zielonkawobiałego (młode owocniki) do kremowego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: niewyraźny[1], zapach rzodkwi
miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: pusty, gruby, włóknisty
trzon – powierzchnia: pokryta białymi kosmkami, łuseczkami
trzon – kolor: od jasnobeżowego, jasnozielonego (młode owocniki) do brunatnego (starsze owocniki), kolor kapelusza
trzon – średnica: 0,4 – 1,2 cm
trzon – wysokość: 5 – 10 cm
osłona typ: częściowa
osłona kształt: osłona pokrywa blaszki (tylko młode owocniki)
osłona pozostałość: tak, na brzegu kapelusza w postaci białych kosmków
pierścień występowanie: tak, zanika u dojrzałych owocników [1]
pierścień kształt: występuje w połowie trzonu [1]
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba, drewno (martwe, trociny)
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, parki, niekiedy wzdłuż dróg
gatunek sąsiadujący: Buk(najczęściej), Jodła(rzadziej) [1]
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczno-jajowate, gładkie, grubościenne, z porą rostkową
zarodniki – kolor: fioletowo-brunatny[1]
zarodniki – wymiary: 7 – 9 × 4 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: fioletowo-brunatny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Według wielu źródeł jest to gatunek jadalny ale o niskiej jakości. Według kilku, notowano zatrucia po jego spożyciu. W naszym atlasie Pierścieniak grynszpanowy trafia do niejadalnych, ze względu na brak potwierdzających badań, niewielkie wymiary, śluz i niewyraźny i niskiej jakości smak.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
W badaniach laboratoryjnych stwierdzono antynowotworowe działanie zawartych w tym grzybie polisacharydów. Ekstrahowawane z grzybni i dootrzewnowo podawane białym myszom w dawce 300 mg/kg hamowały o 70% wzrost mięsaka 180 i o 60% wzrost raka Ehrlicha. [1]
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Pierścieniak białoniebieski
cechy odróżniające: kapelusz bardziej niebieski, blaszki różowawe, jest mniej śliski

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pier%C5%9Bcieniak_grynszpanowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.