Robo Gallery: You didn’t select any Robo Gallery item in editor. Please select one from the list or create new gallery
Piestrak jadalny
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek podziemny | klasa: kustrzebniaki rząd: kustrzebkowce rodzina: truflowate |
nazwa polska: Piestrak jadalny inne nazwy polskie: Piestrak biały, Trufla biała nazwy potoczne: Kanior biały, Kocia buła, Piestrówka, Polska trufla nazwa łacińska: Choiromyces meandriformis synonimy łacińskie: Rhizopogon meandriformis (1854), Tuber album (1800) nazwa angielska: False Truffle |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: Ø okres występowania: lipiec – październik |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: Ø |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: bulwiasty, kształt ziemniaka, kulisty, nieregularny część główna owocnika – kolor: szarobiały, żółtawobiały, brązowawy, różowawobrązowy, niekiedy powierzchnia rdzawa |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 10(max 15) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, niekiedy spękana, pogryziona przez ślimaki powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: marmurkowaty, łykowaty, twardy, jędrny miąższ – kolor: od białawokremowego (młode owocniki) do cielistobrązowawego (starsze owocniki), z białym żyłkowaniem miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: aromatyczny, przyjemny, przypominający gotowaną kukurydzę, słodkawy, niekiedy mniej przyjemny miąższ – siła zapachu: dość silny miąższ – smak: delikatny, łagodny, przyjemny, korzenny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleba alkaiczna, gliniasta, ilasta integralność owocnika z podłożem: gatunek ten często rośnie nieco ponad powierzchnią gleby |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Buk, Dąb gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: lipiec – październik pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: żółtawy zarodniki – kształt: okrągławy zarodniki – powierzchnia: z oddzielnie osadzonymi, tępymi kolcami o długości 3 – 5 μm zarodniki – kolor: bladożółtawy zarodniki – wymiary: 16 × 22 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
galeria obrazująca hymenofor
informacje |
ciekawostki |
---|
Silny i przyjemny zapach zwabia owady, które w głównej mierze przyczyniają się do rozsiewania zarodników. |
Gatunek ten jest przysmakiem dla dzików, miejsca w lesie, gdzie występują Piestraki są mocno zbuchtowane. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Gatunek ten surowo może powodować biegunki. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– gotowanie – smażenie – suszenie |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Najczęściej zaleca się zbieranie i spożywanie młodych owocników. |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4