Piestrzenica kasztanowata

kategoria: grzybrodzina: krążkownicowate
nazwa polska: Piestrzenica kasztanowata
inne nazwy polskie: Babi uch, Babie uszy, Grzyb majowy
nazwy zwyczajowe: Babieusz, Murchla
nazwa łacińska: Gyromitra esculenta
synonimy łacińskie: Gyromitra esculenta var. alba (1951), Gyromitra esculenta var. aurantiaca (1969), Gyromitra esculenta var. crispa (1898), Gyromitra esculenta (1849), Gyromitra esculenta var. fragilis (1971), Gyromitra esculenta var. fulva (1986), Helvella esculenta (1800), Physomitra esculenta (1907)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1849 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: w Europie występuje tylko w niektórych regionach, w innych w ogóle nie był notowany
sezon: grzyb wiosenny, letni
okres występowania: marzec – czerwiec
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 śmiertelnie trujący
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: owocnik zbudowany jest z główki i trzonu, wewnątrz pusty, nieregularnie kulisty
owocnik – powierzchnia: silnie mózgowato-pofałdowana, dołkowata
owocnik – kolor: czerwonobrązowy, ciemnobrązowy, czasami z odcieniem fioletu, kremowy wewnątrz
owocnik – średnica: 5 – 15 cm
owocnik – wysokość: 5 – 12 cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: chrząstkowaty, łamliwy, bardzo kruchy, grubość 1 – 2 mm
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: niewyraźny, przyjemny zapach niedojrzałych orzechów
miąższ – smak: bardzo słaby, przyjemny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: krótki, nieregularny, w dolnej części nieco zgrubiały, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: posiada nieregularne wgłębienia
trzon – kolor: od białawego (młode owocniki) do fioletowo-czerwonego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1,5 – 3 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (piaszczysta)
terytorium: lasy iglaste (lasy sosnowe i świerkowe), zręby, miejscach o poruszonej ściółce, przy brzegach potoków, na składowiskach drewna, tylko tereny nizinne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(często)
wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od wrzecionowatego do elipsoidalnego, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 19 – 28 × 10 – 13 μm
wysyp zarodników – kolor: białawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Mimo tego że Piestrzenica kasztanowata jest uznana na całym świecie za trujący gatunek grzyba to w Finlandii jej susz jest dopuszczony do spożycia.
Gatunek ten rośnie stosunkowo powoli, nawet przez kilka tygodni.
etymologia
Nazwa łacińska to Gyromitra esculenta gdzie esculenta tłumaczy się jako “jadalna”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Dawniej Piestrzenicę kasztanowatą uznawano za jadalną i masowo sprzedawano oraz spożywano ale do czasu kiedy to wiele zatruć i zgonów wreszcie powiązano ze spożyciem tego grzyba.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
– gyromitryna – lotna substancja toksyczna, zawartość 40-732 mg na kilogram (zależnie od regionu), po spożyciu w organizmie człowieka jest hydrolizowana do monometylohydrazyny (MMH), toksyna ta wykazuje właściwości rakotwórcze (stare owocniki zawierają więcej trującej gyromitryny)
objawy zatrucia
Pierwsze objawy zatrucia występują po 6–24 godzinach.

– zaburzenia żołądkowo-jelitowe
– uszkodzenia wątroby
– uszkodzenia śledziony
– uszkodzenia nerek
– uszkodzenia szpiku kostnego
– uszkodzenia wzroku
leczenie zatrucia
– płukanie żołądka
– węgiel aktywowany
– nawadnianie wlewami dożylnymi
– kwas foliowy
– pirydoksyna (ograniczająca działanie MMH)
skutki braku leczenia zatrucia
Zatrucie może zakończyć się śpiączką i ostatecznie śmiercią (5-7 dni po spożyciu).
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Piestrzenica infułowata
cechy odróżniające: inny kształt główki – składa się z kilku dużych, nie bruzdowanych płatów, występuje na jesień
gatunek podobny: Piestrzenica olbrzymia
cechy odróżniające: większe owocniki, inny kształt kapelusza, jaśniejsza barwa, trzon pełny
gatunek podobny: Piestrzenica wzniesiona
cechy odróżniające: bardziej wysmukłe owocniki, kapelusz ma kształt powyginanego dysku
gatunek podobny: Smardz jadalny
cechy odróżniające: kolor owocnika – brązowo-żółty, kształt – głębokie jamki, przypomina nieco plaster pszczeli
gatunek podobny: Smardz stożkowaty
cechy odróżniające: kolor owocnika – żółtobrązowy, kształt – główka zwykle zaostrzona w górnej części, jamkowata

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.