Piestrzyca giętka

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny, nadrzewny
klasa: kustrzebniaki
rząd: kustrzebkowce
rodzina: piestrzycowate
charakterystyka: niejadalny, częsty, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Piestrzyca giętka
inne nazwy polskie: Siodłówka giętka
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Helvella elastica
synonimy łacińskie: Helvella albida (1774), Helvella fuliginosa (1790), Helvella klotzschiana (1831), Helvella pulla (1799), Leptopodia elastica (1907), Leptopodia klotzschiana (1907), Leptopodia pulla (1907), Peziza hemisphaerica (1803), Peziza hirsuta (1799), Tubipeda elastica (1923)

nazwa angielska: Flexible Helvella, The elastic saddle
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard, 1785 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – październik
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: Ø
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: główka od nieregularnie siodełkowatej, uchowatej (młode owocniki) do bardzo pofałdowanej, pomarszczonej (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: szarobeżowy, żółtawobrązowawy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 1,5 – 4(max 6) cm
owocnik – wysokość: Ø – 11 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: często podwinięty ale nie przyrośnięty do trzonu
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: woskowato-chrząstkowaty, od kruchego (w główce) do elastycznego (w trzonie), cienki
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: przyjemny
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: gładka lub nieco tylko omszona, nieco nierówna, bruzdowana
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do bladożółtawego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 0,4 – 1,2 cm
trzon – wysokość: 3 – 11 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (zasadowa), drewno (bardzo rzadko, gnijące drewno)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, miejsca ciepłe, wilgotne, wśród traw, leśne ścieżki, lasy mieszane, lasy iglaste (bardzo rzadko), zarośla
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: czerwiec – październik
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: elipsoidalny
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 17 – 20(max 24) × 10 – 13(max 15) μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Naukowcy podejrzewają Piestrzycę giętka o mikoryzowy sposób odżywiania (symbiont) ale na dzień dzisiejszy pozostaje zakwalifikowana jako saprotrof.
Niektóre tylko atlasy określają ten grzyb jako jadalny o niskiej jakości. U nas trafia na listę niejadalnych choćby ze względu na woskowaty i gumowaty miąższ.
Naukowcy podejrzewają ten gatunek i Helvella o właściwości rakotwórcze. Według niektórych źródeł (link) grzyb ten najprawdopodobniej zawiera gyromitrinę – lotną substancję toksyczną.
Piestrzyca giętka rośnie skośnie – mniej lub bardziej pod kątem względem podłoża.
etymologia
Jeśli chodzi nazwę łacińską “Helvella elastica” to; “Helvella” – to starożytne określenie aromatycznego zioła, a “elastica” – to, jak łatwo można się domyśleć, tłumaczy się jako elastyczny, giętki.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Długotrzonka popielata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: główka w formie miseczki
gatunek podobny:
nazwa polska: Piestrzyca zatokowata
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: główka koloru szaroczarnobrązowego, powierzchnia bardziej pofałdowana
gatunek podobny:
nazwa polska: Siodłówka czarna
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: główka bardzo ciemnego koloru, szaroczarnego
gatunek podobny:
nazwa polska: Siodłówka siodlasta
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: główka ciemnego koloru, brązowawego

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.