Piestrzyca popielata
kategoria: grzyb | rodzina: piestrzycowate |
nazwa polska: Piestrzyca popielata inne nazwy polskie: Długotrzonka popielata nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Helvella macropus synonimy łacińskie: Cowlesia bulbosa (1916), Cyathipodia bulbosa (1907), Cyathipodia macropus (1960), Helvella bulbosa (1984), Lachnea bulbosa (1887), Lachnea macropus (1887), Macropodia bulbosa (1822), Macroscyphus macropus (1821), Octospora bulbosa (1789), Peziza bulbosa (1816), Peziza macropus (1796), Peziza stipitata (1778) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny, nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniona w Ameryce Północnej, występuje także w Europie |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: miseczkowaty owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: górna – gładka, dolna – filcowata, owłosiona, szorstka owocnik – kolor: górna powierzchnia – od popielatego, szarobrązowego do szaroczarnego, dolna – szarobiała owocnik – średnica: 2 – 4(max 6)[4] cm owocnik – wysokość: Ø – 7(max 12)[6] cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: górna, gładka powierzchnia owocnika jest zarodnikonośna hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od popielatego, szarobrązowego do szaroczarnego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, wodnisty, elastyczny, woskowy, delikatny miąższ – kolor: od białawego do szarego miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: nieregularnie spłaszczony lub cylindryczny, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), nieco zwężający się ku górze trzon – powierzchnia: filcowata, owłosiona trzon – kolor: białoszary trzon – średnica: 1,5 – 4(max 5) mm trzon – wysokość: 3 – 5(max 7)[4] cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont[1,4], saprotrof[2] podłoże: gleba, drewno (gnijące drewno) terytorium: lasy liściaste, zarośla, tereny wilgotne, wśród mchów, lasy iglaste(rzadziej), miejsca chłodne, pobocza lasów, lasy mieszane, lasy ciepłe gatunek sąsiadujący: Dąb, Dąb czerwony, Buk, Leszczyna gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie lub szorstkie, z jedną dużą kroplą oleju i kilkoma mniejszymi na końcach zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 18 – 25(max 30)[3,10] × 10 – 12,5(max 14)[3,10] μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Kilka atlasów określa ten gatunek jako jadalny o niskiej wartości kulinarnej ale przeważająca większość określa go jako niejadalny a są i takie które podejrzewają go o właściwości trujące. Jedno ze źródeł mówi o niejadalności tego grzyba a jeśli zdecydujemy się na spożycie to sugeruje gotowanie tego gatunku przez co najmniej 20 minut i odlanie wody.[5] Nasz atlas klasyfikuje go jako niejadalny choćby ze względu na niewielki rozmiary czy elastyczny miąższ. |
Górna, wklęsła powierzchnia owocnika/miseczki jest zarodnikonośna. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piestrzyca_popielata
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=345
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Helvella_macropus.htm
4 źródło: https://www.mushroomexpert.com/helvella_macropus.html
5 źródło: https://www.fichasmicologicas.com/?micos=1&alf=*&art=603
6 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Helvella-macropus
7 źródło: https://micologica-barakaldo.org/helvella-macropus
8 źródło: https://manatarka.org/helvella-macropus
9 źródło: https://fundkorb.de/pilze/helvella-macropus-grauer-langf%C3%BC%C3%9Fler
10 źródło: Grzyby i ich oznaczanie, Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, 1988 r.
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0