Piestrzyca sosnowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: kustrzebniaki
rząd: kustrzebkowce
rodzina: piestrzycowate
nazwa polska: Piestrzyca sosnowa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Dissingia leucomelaena
synonimy łacińskie: Peziza leucomela (1801), Peziza leucomelaena (1822), Peziza leucomelas (1822), Acetabula leucomelaena (1889), Acetabula leucomelas (1889), Paxina leucomelaena (1891), Paxina leucomelas (1891), Helvella leucomelas (1941), Acetabula calyx (1873), Paxina calyx (1891), Dissingia leucomelaena (2019)

nazwa angielska: White-footed elf cup, Sooty cup
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1822 r.
aktualna klasyfikacja: K. Hansen oraz X.H. Wang, 2019 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji
sezon: grzyb wiosenny
okres występowania: marzec – czerwiec
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 podejrzenie trujących właściwości
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: purchawkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: uchowaty, miseczkowaty, kubkowaty
część główna owocnika – kolor: od białego lub kremowego (młode owocnika) do ciemniejszego w różnych odcieniach szarości, czarnobrązowego (starsze owocniki)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2(min 1) – 5 cm
owocnik – wysokość: 2 – 4 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: często gwiaździście popękany, postrzępiony, koronowaty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: zewnętrzna – gładka lub delikatnie owłosiona (ale widoczne jest to w dużym powiększeniu), wewnętrzna – matowa, naga
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – ulokowanie: wewnętrzna strona/powierzchnia owocnika
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od ciemnoszarego prawie czarniawego (młode owocniki) do odcieni brązu (starsze owocniki), ciemniejszy niż strona zewnętrzna owocnika
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: łykowaty, cienki, kruchy, dwuwarstwowy
miąższ – kolor: biały, wodnistoszary
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: łagodny
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: słaby
miąższ – grubość w części głównej: 1 – 2 mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: bardzo krótki, wzdłużnie zmarszczony, fałdowany, niekiedy z wnękami, żeberkowany, zaokrąglone żeberka idące aż do kapelusza, głęboko siedzący w ziemi, lekko skośny
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: białawy
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – 1 cm
trzon – wysokość: 0,5 – 1 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba wapienna, piaszczysta
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: tereny górskie, tereny nadmorskie
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Sosna, Świerk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: miesiące zimowe, wiosenne
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: eliptyczne, cienkościenne, z pojedynczą kroplą oleju
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: białawy, szkliste
zarodniki – wymiary: 21 – 25 × 11,5 – 13 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Piestrzyca sosnowa uznana jest za gatunek zagrożony wyginięciem w Bułgarii (status EN).
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Niektóre atlasy ostrzegają przed (niepotwierdzoną) zawartością gyromitryny. Nie zaleca się eksperymentów kulinarnych pod żadnym pozorem póki nie pojawią się konkretne wyniki badań (jeśli takowe są w ogóle prowadzone).
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Helvella queletii
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające:  wyraźny, prążkowany, biały trzon, którego prążki ciągną się do podstawy kielicha
gatunek podobny:
nazwa polska: Piestrzyca pucharowata
nazwa łacińska: Helvella acetabulum
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kolor brązowa do ochrowobrązowego, jej żebra sięgają od podstawy trzonu do krawędzi miseczki

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.