Piestrzyca zatokowata
kategoria: grzyb | rodzina: piestrzycowate |
nazwa polska: Piestrzyca zatokowata inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Helvella lacunosa synonimy łacińskie: Costapeda lacunosa (1923), Helvella cinerea (1928), Helvella costata (1879), Helvella sulcata (1783), Phallus brunneus (1783) |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r. pierwsza klasyfikacja: Adam Afzelius, 1783 r. aktualna klasyfikacja: Adam Afzelius, 1783 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniona na półkuli północnej, oraz notowana w Nowej Gwinei |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: uchowate owocnik – kształt: kapelusz zbudowany jest z 2 – 3 płatków o nieregularnym kształcie, przyrośnięte do trzonu dolnym brzegiem, wysokość kapelusza 2 -5 cm owocnik – powierzchnia: gładka, naga, matowa, pofałdowana owocnik – kolor: popielaty, szary, niebieskoszary, szaroczarny, często z brązowawymi odcieniami, często czarniawy owocnik – średnica: 2 – 7 cm owocnik – wysokość: 5 – 15 cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, kruchy miąższ – kolor: białawy lub szarawy miąższ – zapach: niewyraźny[1], od przyjemnego, korzennego (młode owocniki) do stęchłego (starsze owocniki) miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: wąsko pałkowaty, walcowaty z podłużnymi żebrami, często z głębokimi jamkami, pusty trzon – powierzchnia: gładka, nieregularna, bruzdowana trzon – kolor: od szarego, szarobrązowego do czarniawego trzon – średnica: 1 – 3 cm trzon – wysokość: 3 – 10 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof[2] lub symbiont[1] podłoże: gleba terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadko)[1], zarośla, polany, wypaleniska, ogrody gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała grupa, kilka owocników kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie z jedną dużą oleistą kroplą, szkliste zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 14,5 – 22 × 10 – 14 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Niekiedy na owocnikach Piestrzycy zatokowatej pasożytuje Hypomyces cervinigenus oraz grzybnia lejkówki Clitocybe sclerotoidea. |
Powierzchnia górna jest powierzchnią zarodnikonośną. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Niektóre źródła nakazują dłuższe gotowanie tego gatunku gdyż może powodować problemy żołądkowe. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Piestrzyca czarna |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, szary trzon, kapelusz dymnobrązowy |
gatunek podobny: Piestrzyca kędzierzawa |
cechy odróżniające: jaśniejszy kolor owocnika |
gatunek podobny: Siodłówka siodlasta |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, szarawy lub brązowy kolor |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piestrzyca_zatokowata
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=165
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0