Piestrzyca zatokowata

kategoria: grzybrodzina: piestrzycowate
nazwa polska: Piestrzyca zatokowata
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Helvella lacunosa
synonimy łacińskie: Costapeda lacunosa (1923), Helvella cinerea (1928), Helvella costata (1879), Helvella sulcata (1783), Phallus brunneus (1783)
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r.
pierwsza klasyfikacja: Adam Afzelius, 1783 r.
aktualna klasyfikacja: Adam Afzelius, 1783 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniona na półkuli północnej, oraz notowana w Nowej Gwinei
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: uchowate
owocnik – kształt: kapelusz zbudowany jest z 2 – 3 płatków o nieregularnym kształcie, przyrośnięte do trzonu dolnym brzegiem, wysokość kapelusza 2 -5 cm
owocnik – powierzchnia: gładka, naga, matowa, pofałdowana
owocnik – kolor: popielaty, szary, niebieskoszary, szaroczarny, często z brązowawymi odcieniami, często czarniawy
owocnik – średnica: 2 – 7 cm
owocnik – wysokość: 5 – 15 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki, kruchy
miąższ – kolor: białawy lub szarawy
miąższ – zapach: niewyraźny[1], od przyjemnego, korzennego (młode owocniki) do stęchłego (starsze owocniki)
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: wąsko pałkowaty, walcowaty z podłużnymi żebrami, często z głębokimi jamkami, pusty
trzon – powierzchnia: gładka, nieregularna, bruzdowana
trzon – kolor: od szarego, szarobrązowego do czarniawego
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 3 – 10 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof[2] lub symbiont[1]
podłoże: gleba
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadko)[1], zarośla, polany, wypaleniska, ogrody
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała grupa, kilka owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie z jedną dużą oleistą kroplą, szkliste
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 14,5 – 22 × 10 – 14 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Niekiedy na owocnikach Piestrzycy zatokowatej pasożytuje Hypomyces cervinigenus oraz grzybnia lejkówki Clitocybe sclerotoidea.
Powierzchnia górna jest powierzchnią zarodnikonośną.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Niektóre źródła nakazują dłuższe gotowanie tego gatunku gdyż może powodować problemy żołądkowe.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Piestrzyca czarna
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, szary trzon, kapelusz dymnobrązowy
gatunek podobny: Piestrzyca kędzierzawa
cechy odróżniające: jaśniejszy kolor owocnika
gatunek podobny: Siodłówka siodlasta
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, szarawy lub brązowy kolor

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piestrzyca_zatokowata
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=165

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.