Piestrzyca zatokowata

kategoria: grzyb
rodzina: piestrzycowate
nazwa polska: Piestrzyca zatokowata
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Helvella lacunosa
inne nazwy łacińskie: Costapeda lacunosa (1923), Helvella cinerea (1928), Helvella costata (1879), Helvella sulcata (1783), Phallus brunneus (1783)
autor nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: sporadyczny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: maj – listopad
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: uchowate
owocnik – kształt: kapelusz zbudowany jest z 2 – 3 płatków o nieregularnym kształcie, przyrośnięte do trzonu dolnym brzegiem, wysokość kapelusza 2 -5 cm
owocnik – powierzchnia: gładka, naga, matowa
owocnik – kolor: popielaty, szary, niebieskoszary, szaroczarny, często z brązowawymi odcieniami, często czarniawy
owocnik – średnica: 2 – 7 cm
owocnik – wysokość: 5 – 15 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: wąsko pałkowaty, walcowaty z podłużnymi żebrami, często z głębokimi jamkami, pusty
trzon – powierzchnia: gładka, nieregularna, bruzdowana
trzon – kolor: od szarego, szarobrązowego do czarniawego
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 3 – 10 cm
miąższ – kształt: cienki, kruchy
miąższ – kolor: białawy lub szarawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny[1], od przyjemnego, korzennego (młode owocniki) do stęchłego (starsze owocniki)
miąższ – smak: niewyraźny
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba
sposób odżywiania: saprotrof[2] lub symbiont[1]
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadko)[1], zarośla, polany, wypaleniska, ogrody
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (małe grupy)

zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie z jedną dużą oleistą kroplą, szkliste
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 14,5 – 22 × 10 – 14 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Niektóre źródła nakazują dłuższe gotowanie tego gatunku gdyż może powodować problemy żołądkowe.
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Piestrzyca czarna
mniejsze owocniki, szary trzon, kapelusz dymnobrązowy
Piestrzyca kędzierzawa
jaśniejszy kolor owocnika
Siodłówka siodlasta
mniejsze owocniki, szarawy lub brązowy kolor

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Piestrzyca_zatokowata
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=165

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.