Płomiennica zimowa

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: obrzękowcowate
charakterystyka: jadalny, leczniczy, powszechny, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Płomiennica zimowa
inne nazwy polskie: 
Bedłka zimowa, Grzyb liliowy, Grzyb zimowy, Kółkorodek aksamitnotrzonowy, Monetka aksamitka, Monetka aksamitna, Opieńka aksamitnotrzonowa, Pieniążek aksamitnotrzonowy, Zimówka aksamitka, Zimówka aksamitna, Zimówka aksamitnotrzonowa, Zimówka czarnotrzonowa
nazwy potoczne: Enoki, Futu, Grzybowe owoce morza, Krzakówka, Listopadówka, Monetka, Pieniak, Pieńkówka, Pniówka, Słonecznik, Tańcówka, Wierzbówka, Zimówka
nazwa łacińska: 
Flammulina velutipes
synonimy łacińskie: Agaricus velutipes (1782), Collybia eriocephala (1902), Collybia veluticeps (1900), Collybia velutipes (1871), Collybidium velutipes (1909), Flammulina velutipes (1951), Gymnopus velutipes (1821), Myxocollybia velutipes (1939), Pleurotus velutipes (1888)

nazwa angielska: Velvet foot, Winter mushroom
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r.
pierwsza klasyfikacja: William Curtis, 1782 r.
aktualna klasyfikacja: Rolf Singer, 1949 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, oraz w Australii
sezon: grzyb zimowy
okres występowania: październik – grudzień(max marzec, kwiecień)[1,6]
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: przyjemny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: żółtopomarańczowa barwa kapeluszy, zamszowate i ciemne trzony, biały wysyp zarodników, występowanie zimą
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), powyginany (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: żółtopomarańczowy, pomarańczowy lub żółtobrązowy, miedzianożółty
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2(min 1) – 7(max 12)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: ostry, wyraźnie prześwitująco-prążkowany w dni wilgotne[6], długo delikatnie podwinięty, pofalowany u starszych owocników
brzeg – kolor: jaśniejszy od centrum
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, śliska, śluzowata i błyszcząca w dni wilgotne, nieco przyprószona, lśniąca, naga
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki rzadkie, wypukłe, różnej długości
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie zaokrąglone[1], przyrośnięte[2]
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do ochrowo-żółtego, żółtego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 12 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: gładkie ostrza blaszek
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm

galeria obrazująca hymenofor

miąższ:
miąższ – kształt: od elastycznego (w kapeluszu) do łykowatego, chrząstkowego (w trzonie), cienki
miąższ – kolor: od białego, kremowego (młode owocniki) do żółtawego (starsze owocniki), miodowy
miąższ zapach: przyjemny[1], łagodny lub korzenny[2]
miąższ – siła zapachu: niewyraźny[1,2], słaby
miąższ smak: łagodny[2], owoców morza lub ryb[4], grzybowy, przypominający smak opieniek, słodki
miąższ – siła smaku: nieznaczny[1,2]
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny(rzadziej)
trzon – kształt: cylindryczny, często zakrzywiony, rozszerzony przy szczycie
trzon – struktura: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon powierzchnia: zamszowata (głównie dołem pokryta brązowym zamszem), pokryta delikatnymi i jedwabistymi włoskami
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: od żółtego, żółtoczerwonego (górą) do ciemnobrązowego, czarnobrązowego (dołem), niekiedy cały czarniawy
trzon średnica: 0,2 – 0,8(max 2)[6] cm
trzon wysokość: 5(min 3)[2] – 12 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: nie
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: nie
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): kolor czerwony na powierzchni kapelusza[8]
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): skórka trzonu traci barwę w reakcji z tym odczynnikiem[4]
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: to gatunek niewrażliwy na mrozy[1], owocniki rozwijają się zwykle w temperaturze 0°C a przestają rosnąć dopiero podczas dużych mrozów, gdy są pokryte śniegiem lub zamarznięte ale gdy tylko temperatura ponownie wzrasta, rosną dalej
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: kępa, wiązka
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt
podłoże:
podłoże rodzaj: drewno (pniaki i pnie drzew liściastych, blisko podstawy pnia a niekiedy nawet kilka metrów nad ziemią, kłody, korzenie)
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody
siedlisko właściwości: tereny wilgotne, bardzo często w pobliżu zbiorników wodnych, wzdłuż rzek i strumieni
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Bez czarny, Brzoza brodawkowata, Buk(rzadko), Dereń świdwa, Dąb, Grab, Głóg, Jabłoń domowa, Jarząb pospolity, Jesion wyniosły, Kasztanowiec pospolity, Klon, Lipa, Morwa biała, Olsza czarna, Orzech włoski, Porzeczka zwyczajna, Robinia, Roztrzeplin wiechowaty, Świerk(bardzo rzadko), Topola(często), Wierzba(często), Wiąz, Żywotnik(bardzo rzadko)
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: październik – grudzień(max marzec, kwiecień)[1,6]
pora wzrostu: dni chłodne
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały, rzadziej jasnożółty
zarodniki – kształt: od elipsoidalnego do prawie cylindrycznego, bez pory rostkowej
zarodniki – powierzchnia: gładka, szklista
zarodniki – kolor: bezbarwne, półprzezroczyste
zarodniki – wymiary: 6 – 9(max 11)[8] × 4 – 5 μm

galeria obrazująca zarodniki

wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: z grupy B
minerały: wapń, potas
kwasy: tłuszczowe
pozostałe: niacyna, ryboflawina, lipidy, glikoproteiny, fenole, seskwiterpeny, węglowodany, białko
informacje
ciekawostki
Żywe owocniki Płomiennicy zimowej wraz z podłożem, zabrano promem Columbia w 1993 roku na stację kosmiczną, podczas misji Spacelab, jako organizm modelowy do badania wpływu małej grawitacji, stanu nieważkości, przeciążeń i promieniowania kosmicznego na mechanizmy wzrostu i rozwoju grzybów. [4,8]
Płomiennica zimowa ma cechy, które sprawiają, że choć ogólnie jej komórki zamarzają, to znajdująca się w grzybie woda nie zamarza. Po ustąpieniu mrozów grzyb znów staje się wilgotny i rośnie dalej.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Flammulina velutipes i pochodzi od słów vellutus oznaczającego “aksamit” i pes oznaczającego “stopa”.
odmiany i formy
Płomiennica zimowa odmiana biała (Flammulina velutipes var. lactea) – bardzo rzadka forma płomiennicy charakteryzująca się białym zabarwieniem owocników.
uprawa
To gatunek z powodzeniem uprawiany.[1]
Grzyby sprzedawane pod azjatycką nazwą tj. enoki mają bardzo długie trzony i niewielkie, wręcz miniaturowe kapelusze. Ich kształt wynika z warunków, w których prowadzona jest ich hodowla – rosną na słomie lub wyrzynkach drzew liściastych i nie mają dostępu do światła. Dzięki “komercyjnej” formie enoki są łatwe w transporcie i przechowywaniu, co podnosi opłacalność upraw. [3]
Pierwsze próby uprawy Płomienicy zimowej podjęli Chińczycy w czasach dynastii Tang. Pocierano wtedy pnie i konary drzew dojrzałymi owocnikami płomiennicy celem ich kontrolowanego zaszczepienia. [4]
W Japonii z upraw pochodzi 100 tysięcy ton płomiennic rocznie – to czyni ją szóstym co do ważności grzybem uprawnym świata. [4]
Możliwa jest hodowla w warunkach ogrodowych. Należy w pobliżu cieku wodnego, oczka wodnego lub innego wilgotnego miejsca ułożyć dużą stertę ściętych gałęzi wierzb, topoli a po około 2 latach zaczną na nich wyrastać owocniki płomiennicy.
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
To grzyb łatwy do przechowywania, wykazujący ogromną odporność na gnicie.
robaczywienie
Ø
handel
To gatunek niedopuszczony do obrotu.
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Płomiennica zimowa wykazuje właściwości:
– silnie antyoksydacyjne
– przeciwnowotworowe
– antywirusowe
– przeciwbakteryjne
– przeciwzapalne
– immunomodulujące
– przeciwzakrzepowe
– przeciwmiażdżycowe
– hamujące procesy starzenia
– wspomagające funkcje mózgu, pamięć i koncentrację
– redukujące melanozę jelita grubego
– hamujące inaktywacje rybosomów
– pomagające w bezsenności oraz walce ze stresem
– przeciwutleniające

– poprawiające trawienie i odporność
– uspokajające system nerwowy
– pomagające przy wrzodach żołądka
– pomoce przy niedomagającej wątrobie [3,5]
Z gatunku tego wyizolowano antybiotyk flammulinę, która pomaga w zwalczaniu Sarcoma S 180 (nowotwory z rodziny mięsaków).
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Dawniej, a najprawdopodobniej i do dzisiaj, grzyb ten używany jest jako lek przeciwko stanom zapalnym.
W Chinach i Japonii używany był dawniej w leczeniu nadciśnienia, dolegliwości przewodu pokarmowego, w chorobach żołądka i wątroby.
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– marynowanie
– jako dodatek do zup i farszów
– smażenie
– duszenie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Na ogół zbiera i spożywa się same kapelusze.
Większa ilość owocników powoduje znaczną zawiesistość, kleistość potrawy, ze względu na dużą ilość śluzu. Proponuje się wrzucić najpierw grzyby do wrzątku, ale nie obgotowywać aby nie straciły aromatu, wystarczy jedynie krótka chwila aby pozbawić je śluzu.
Z Płomiennicy zimowej wyizolowano białko, które zostało oznaczone jako flammutoksyna. Działa ono kardiotoksycznie i cytolitycznie. Jednak gotowanie grzybów w temperaturze 60°C przez 5 minut może skutecznie usunąć flammutoksynę. W związku z tym nie jest zalecane spożywanie Płomiennicy zimowej w formie surowej, ale dopiero po obróbce termicznej. [7]
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Hełmówka jadowita
nazwa łacińska: Galerina marginata
zastosowanie ogólne: trujący
cechy odróżniające: rdzawobrązowy wysyp zarodników, strefa pierścieniowa, grzyb jesienny
gatunek podobny:
nazwa polska: Łuskwiak zmienny
nazwa łacińska: Kuehneromyces mutabilis
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: rdzawobrązowy wysyp zarodników, pierścień, grzyb letni, jesienny
gatunek podobny:
nazwa polska: Maślanka wiązkowa
nazwa łacińska: Hypholoma fasciculare
zastosowanie ogólne: trujący
cechy odróżniające: szarofioletowy wysyp zarodników, grzyb letni, jesienny
gatunek podobny:
nazwa polska: Płomiennica sprężysta
nazwa łacińska: Flammulina elastica
zastosowanie ogólne: jadalny
cechy odróżniające: praktycznie bezwonna, owocniki mniejsze i bardziej mięsiste, trzon ciemnobrązowy już u młodych owocników, ciemniejsza barwa hymenoforu

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82omiennica_zimowa
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=269
[3] https://podroze.onet.pl/aktualnosci/plomiennica-zimowa-to-kulinarny-rarytas-ktory-w-polsce-mozna-zbierac-zima/1wh6x81
[4] https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/plomiennica-zimowa
[5] https://sekrety-zdrowia.org/plomiennica-zimowa-naturalny-antybiotyk/
[6] https://grzyby.pl/gatunki/Flammulina_velutipes.htm
[7] https://dietetycy.org.pl/enoki/
[8] https://www.mushroomexpert.com/flammulina_velutipes.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.