Płomienniczek żółtobrązowy

kategoria: grzyb
rodzina: Tubariaceae
nazwa polska: Płomienniczek żółtobrązowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Flammulaster muricatus
inne nazwy łacińskie: Agaricus muricatus (1821), Dryophila muricata (1886), Flammulaster denticulatus (1984), Flocculina muricata (1960), Naucoria muricata (1953), Phaeomarasmius muricatus (1952), Pholiota muricata (1871)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Elias Fries, 1821 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: czerwiec – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od półkulistego, wypukłego (młode owocniki) do szeroko-wypukłego (starsze owocniki), brzeg od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: matowa, filcowata, od delikatnie oprószonej (młode owocniki) do całkowicie pokrytej gęstymi włókienkami, kłaczkami, łuseczkami (starsze owocniki), włoski w kolorze kapelusza
owocnik – kolor: żółty, ochrowy, pomarańczowobrązowy, czerwonobrązowy lub brązowy
owocnik – średnica: 1 – 3 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki średnio gęste, ostrza nierówne
hymenofor – nasada: blaszki zatokowato wycięte
hymenofor – kolor: jasno-ochrowy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: często zakrzywiony, nieco szerszy u podstawy
trzon – powierzchnia: pokryta gęstymi, odstającymi łuseczkami
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: 0,8 – 2,5 mm
trzon – wysokość: 1,3 – 2,5(4) cm
miąższ – kształt: cienki, kruchy, w trzonie włóknisty
miąższ – kolor: żółtawy lub brązowawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny, słaby zapach pelargonii
miąższ – smak: niewyraźny, delikatnie gorzki, metaliczny
pierścień: brak, lub bardzo słabo zauważalny
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (pień, kłoda, gałęzie – martwe lub osłabione drewno drzew liściastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Osika, Brzoza, Buk, Dąb, Lipa
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie

zarodniki – kształt: elipsoidalny
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 8,2 × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: od jasnobrązowego do brązowego
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
ØØ

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page