Płomienniczek żółtobrązowy
kategoria: grzyb rodzina: Tubariaceae |
nazwa polska: Płomienniczek żółtobrązowy inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Flammulaster muricatus inne nazwy łacińskie: Agaricus muricatus (1821), Dryophila muricata (1886), Flammulaster denticulatus (1984), Flocculina muricata (1960), Naucoria muricata (1953), Phaeomarasmius muricatus (1952), Pholiota muricata (1871) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Elias Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz od półkulistego, wypukłego (młode owocniki) do szeroko-wypukłego (starsze owocniki), brzeg od podwiniętego (młode owocniki) do prostego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: matowa, filcowata, od delikatnie oprószonej (młode owocniki) do całkowicie pokrytej gęstymi włókienkami, kłaczkami, łuseczkami (starsze owocniki), włoski w kolorze kapelusza owocnik – kolor: żółty, ochrowy, pomarańczowobrązowy, czerwonobrązowy lub brązowy owocnik – średnica: 1 – 3 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki średnio gęste, ostrza nierówne hymenofor – nasada: blaszki zatokowato wycięte hymenofor – kolor: jasno-ochrowy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: często zakrzywiony, nieco szerszy u podstawy trzon – powierzchnia: pokryta gęstymi, odstającymi łuseczkami trzon – kolor: Ø trzon – średnica: 0,8 – 2,5 mm trzon – wysokość: 1,3 – 2,5(4) cm miąższ – kształt: cienki, kruchy, w trzonie włóknisty miąższ – kolor: żółtawy lub brązowawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: niewyraźny, słaby zapach pelargonii miąższ – smak: niewyraźny, delikatnie gorzki, metaliczny pierścień: brak, lub bardzo słabo zauważalny pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (pień, kłoda, gałęzie – martwe lub osłabione drewno drzew liściastych) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Osika, Brzoza, Buk, Dąb, Lipa gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie zarodniki – kształt: elipsoidalny zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6,5 – 8,2 × 4 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: od jasnobrązowego do brązowego |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Ø | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia