Pniarek obrzeżony
kategoria: grzyb | rodzina: pniarkowate |
nazwa polska: Pniarek obrzeżony inne nazwy polskie: Huba czerwonobrązowa, Huba czerwonobrzeżna, Huba obrzeżona, Huba sosnowa, Żagiew sosnowa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Fomitopsis pinicola synonimy łacińskie: Antrodia serpens, Antrodia tuber, Boletus fulvus, Boletus marginatus, Boletus pinicola, Boletus semiovatus, Boletus ungulatus, Favolus pinihalepensis, Fomes albus, Fomes cinnamomeus, Fomes lychneus, Fomes marginatus, Fomes pini-halepensis, Fomes pinicola, Fomes subungulatus, Fomes thomsonii, Fomes ungulatus, Fomitopsis subungulata, Friesia rubra, Ganoderma rubrum, Ischnoderma helveolum, Mensularia alba, Mensularia marginata, Piptoporus helveolus, Placodes helveolus, Placodes marginatus, Placodes pinicola, Polyporus cinnamomeus, Polyporus helveolus, Polyporus marginatus, Polyporus parvulus, Polyporus pinicola, Polyporus ponderosus, Polyporus semiovatus, Polyporus thomsonii, Pseudofomes pinicola, Scindalma cinnamomeum, Scindalma semiovatum, Scindalma thomsonii, Scindalma ungulatum, Trametes pinicola, Ungularia parvula, Ungulina marginata |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r. pierwsza klasyfikacja: Olof Peter Swartz, 1810 r. aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1881 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje tylko na półkuli północnej, w Ameryce Północnej, Europie i Azji |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: owocniki wieloletnie długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny owocnik – kształt: od spłaszczonego (młode owocniki) do kopytowatego, grubego (starsze owocniki), przyrośnięty bokiem, pokryte twardą skórką (starsze owocniki), półokrągły, brzeg owocnika przeważnie nierówny i tępy owocnik – powierzchnia: naga, z drobnym nalotem, nierówna, garbowata, koncentrycznie bruzdowana, twarda, żywiczna skórka, skórka ulega stopieniu (w dni upalne)[1], brzeg błyszczący owocnik – kolor: szarobrązowy z jaśniejszą strefą przyrostu (od białego (młode owocniki) do wiśniowego, ciemnego (starsze owocniki))[1] owocnik – średnica: 5 – 40 cm owocnik – wysokość: 3 – 15(max 25) cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: zbudowany z kilku warstw rurek, pory rurek okrągłe i regularne, pory o średnicy 1 mm hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od kremowego (młode owocniki) do żółtawego, brązowego (starsze owocniki), po uszkodzeniu zmienia kolor na kremowy, żółtawy, brązowawy hymenofor – wysokość: 2 – 8(max 10) mm (każda z warstw) miąższ – kształt: twardy, korkowaty, jednorodny, miąższ o grubości 2 – 6 cm miąższ – kolor: słomkowy, bladoochrowy, cytrynowożółty, żółtobrązowego, niewyraźne strefy miąższ – zapach: mocny, korzenno grzybowy, kwaskowaty miąższ – smak: cierpki, gorzki, kwaskowaty[3] trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: tak gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt podłoże: drewno (najczęściej martwe lub żywe drewno drzew iglastych, rzadziej liściastych, drzewo stojące i powalone, pnie, pniaki, gałęzie, drzewa żywe atakuje w miejscach uszkodzeń) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, parki, ogrody, sady gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Sosna zwyczajna, Świerk pospolity, Jodła pospolita, Modrzew europejski, Olsza czarna, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Klon, Buk, Grab, Głóg, Wiśnia ptasia, Jabłoń domowa, Śliwa, Wierzba biała, Jodła wonna, Jodła balsamiczna, Jodła kalifornijska, Cyprysik Lawsona, Modrzew japoński, Świerk Engelmanna, Świerk kłujący, Świerk sitkajski, Sosna Banksa, Sosna wejmutka, Daglezja zielona, Żywotnik zachodni[1] gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: patrz “gatunek rośliny będącej podłożem” |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: gładkie, eliptyczne lub podłużnie jajowate zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 3 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy[3], bladożółty[3] |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, na różowawy trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Gatunek ten wytwarza nawet kilka warstw rurek w ciągu roku.[1] |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Jeszcze do niedawna, pokrojony i rozbity na płatki owocnik służył do tamowania zewnętrznych krwawień. Tak przygotowany i wysuszony owocnik odznacza się znakomitymi właściwościami higroskopijnymi i antybiotycznymi w stosunku do bakterii zakażających otwarte rany.[1] |
W medycynie wschodniej wykorzystywany do walki z nowotworami oraz do tamowania krwotoków. Ma również działanie uspokajające. W amerykańskim katalogu Kinga (1895) pniarek był polecany jako środek oczyszczający organizm, zwalczający gorączkę oraz uśmierzający ból przy okresowych nerwobólach i bólach głowy, a także jako środek antybakteryjny przy trudnościach w oddawaniu moczu (zapalenie pęcherza) i przy przeziębieniach. Grzyb stosowany również w chorobach płuc i żołądka.[2] |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Groźny pasożyt drzew, powodujący brunatną zgniliznę drewna.[1] |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Hubiak pospolity |
cechy odróżniające: mniejsze owocniki (do 8 cm), kolor od brudnoróżowego przez purpuroworóżowy do prawie czarnego |
gatunek podobny: Pniareczka różowa |
cechy odróżniające: brązowa strefa przyrostu |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pniarek_obrze%C5%BCony
2 źródło: https://ekoherba.pl/sklep/ziola/pniarek-obrzezony-fomitopsis-pinicola/
3 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=319
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0