Pniarek obrzeżony

kategoria: grzybrodzina: pniarkowate
nazwa polska: Pniarek obrzeżony
inne nazwy polskie: Huba czerwonobrązowaHuba czerwonobrzeżna, Huba obrzeżona, Huba sosnowa, Żagiew sosnowa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Fomitopsis pinicola
synonimy łacińskie: Antrodia serpens, Antrodia tuber, Boletus fulvus, Boletus marginatus, Boletus pinicola, Boletus semiovatus, Boletus ungulatus, Favolus pinihalepensis, Fomes albus, Fomes cinnamomeus, Fomes lychneus, Fomes marginatus, Fomes pini-halepensis, Fomes pinicola, Fomes subungulatus, Fomes thomsonii, Fomes ungulatus, Fomitopsis subungulata, Friesia rubra, Ganoderma rubrum, Ischnoderma helveolum, Mensularia alba, Mensularia marginata, Piptoporus helveolus, Placodes helveolus, Placodes marginatus, Placodes pinicola, Polyporus cinnamomeus, Polyporus helveolus, Polyporus marginatus, Polyporus parvulus, Polyporus pinicola, Polyporus ponderosus, Polyporus semiovatus, Polyporus thomsonii, Pseudofomes pinicola, Scindalma cinnamomeum, Scindalma semiovatum, Scindalma thomsonii, Scindalma ungulatum, Trametes pinicola, Ungularia parvula, Ungulina marginata
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r.
pierwsza klasyfikacja: Olof Peter Swartz, 1810 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1881 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje tylko na półkuli północnej, w Ameryce Północnej, Europie i Azji
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki wieloletnie
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny
owocnik – kształt: od spłaszczonego (młode owocniki) do kopytowatego, grubego (starsze owocniki), przyrośnięty bokiem, pokryte twardą skórką (starsze owocniki), półokrągły, brzeg owocnika przeważnie nierówny i tępy
owocnik – powierzchnia: naga, z drobnym nalotem, nierówna, garbowata, koncentrycznie bruzdowana, twarda, żywiczna skórka, skórka ulega stopieniu (w dni upalne)[1], brzeg błyszczący
owocnik – kolor: szarobrązowy z jaśniejszą strefą przyrostu (od białego (młode owocniki) do wiśniowego, ciemnego (starsze owocniki))[1]
owocnik – średnica: 5 – 40 cm
owocnik – wysokość: 3 – 15(max 25) cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: zbudowany z kilku warstw rurek, pory rurek okrągłe i regularne, pory o średnicy 1 mm
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od kremowego (młode owocniki) do żółtawego, brązowego (starsze owocniki), po uszkodzeniu zmienia kolor na kremowy, żółtawy, brązowawy
hymenofor – wysokość: 2 – 8(max 10) mm (każda z warstw)
miąższ – kształt: twardy, korkowaty, jednorodny, miąższ o grubości 2 – 6 cm
miąższ – kolor: słomkowy, bladoochrowy, cytrynowożółty, żółtobrązowego, niewyraźne strefy
miąższ – zapach: mocny, korzenno grzybowy, kwaskowaty
miąższ – smak: cierpki, gorzki, kwaskowaty[3]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt
podłoże: drewno (najczęściej martwe lub żywe drewno drzew iglastych, rzadziej liściastych, drzewo stojące i powalone, pnie, pniaki, gałęzie, drzewa żywe atakuje w miejscach uszkodzeń)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste, parki, ogrody, sady
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Sosna zwyczajna, Świerk pospolity, Jodła pospolita, Modrzew europejski, Olsza czarna, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Klon, Buk, Grab, Głóg, Wiśnia ptasia, Jabłoń domowa, Śliwa, Wierzba biała, Jodła wonna, Jodła balsamiczna, Jodła kalifornijska, Cyprysik Lawsona, Modrzew japoński, Świerk Engelmanna, Świerk kłujący, Świerk sitkajski, Sosna Banksa, Sosna wejmutka, Daglezja zielona, Żywotnik zachodni[1]
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: patrz “gatunek rośliny będącej podłożem”
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, eliptyczne lub podłużnie jajowate
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 3 – 4,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy[3], bladożółty[3]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: tak, na różowawy
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Gatunek ten wytwarza nawet kilka warstw rurek w ciągu roku.[1]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Jeszcze do niedawna, pokrojony i rozbity na płatki owocnik służył do tamowania zewnętrznych krwawień. Tak przygotowany i wysuszony owocnik odznacza się znakomitymi właściwościami higroskopijnymi i antybiotycznymi w stosunku do bakterii zakażających otwarte rany.[1]
W medycynie wschodniej wykorzystywany do walki z nowotworami oraz do tamowania krwotoków. Ma również działanie uspokajające. W amerykańskim katalogu Kinga (1895) pniarek był polecany jako środek oczyszczający organizm, zwalczający gorączkę oraz uśmierzający ból przy okresowych nerwobólach i bólach głowy, a także jako środek antybakteryjny przy trudnościach w oddawaniu moczu (zapalenie pęcherza) i przy przeziębieniach. Grzyb stosowany również w chorobach płuc i żołądka.[2]
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Groźny pasożyt drzew, powodujący brunatną zgniliznę drewna.[1]
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Hubiak pospolity
cechy odróżniające: mniejsze owocniki (do 8 cm), kolor od brudnoróżowego przez purpuroworóżowy do prawie czarnego
gatunek podobny: Pniareczka różowa
cechy odróżniające: brązowa strefa przyrostu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pniarek_obrze%C5%BCony
2 źródło: https://ekoherba.pl/sklep/ziola/pniarek-obrzezony-fomitopsis-pinicola/
3 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=319

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.