Podgrzyb brunatny
kategoria: grzyb rodzina: borowikowate |
nazwa polska: Podgrzyb brunatny inne nazwy polskie: Borowik brunatny, Borowik Grzyb kasztanowaty, Grzyb płowy, Czarnulka, Czarny łepek, Grzyb francuski, Grzyb kasztanowaty, Grzyb płowy, Grzyb polski, Kasztanowaty, Podgrzybek brunatny, Podgrzybek jadalny, Podgrzybnik, Podgrzybnik, Półgrzybek, Półgrzybek, Siniak, Sośniak, Zajączek, Zajęczak nazwa łacińska: Imleria badia inne nazwy łacińskie: Boletus badius (1821), Boletus castaneus (1828), Boletus castaneus (1918), Ixocomus badius (1888), Rostkovites badia (1881), Suillus badius (1898), Viscipellis badia (1886), Xerocomus badius (1931) |
autor nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1818 r. aktualna klasyfikacja: Alfredo Vizzini, 2014 r. |
powszechność: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący[1] kategoria smaku: jadalny dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: czerwiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: nie, jednoroczny uprawa: tak – udane rezultaty hodowli przydomowych |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: naga, gładka, czasami filcowata, w czasie deszczu lekko śluzowata, brzeg kapelusza gładki owocnik – kolor: brązowy, kasztanowo-brunatny owocnik – średnica: 3 – 15(16) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory od bardzo wąskich (młode owocniki) do średniej szerokości, kanciastych (starsze owocniki) hymenofor – nasada: rurki lekko wcięte wokół trzonu hymenofor – kolor: od bladoochrowego, żółtawego (młode owocniki) do oliwkowo-żółtego, zielonkawego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na niebieskozielony hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od pękatego (młode owocniki) do cylindrycznego (starsze owocniki), w miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski, pełny, cylindryczny, lekko wygięty, z podstawą zaostrzoną trzon – powierzchnia: podłużne, ciemniejsze pręgi, podłużnie włóknista trzon – kolor: od jasnobrązowego do żółtobrązowego, z podłużnymi, ciemnymi pręgami trzon – średnica: 1 – 5 cm trzon – wysokość: 5 – 12(18) cm miąższ – kształt: twardy, jędrny miąższ – kolor: białawy, żółtawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, lekko sinieje miąższ – zapach: przyjemny, grzybowy[2], nieco owocowy[2] miąższ – smak: przyjemny pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: brak higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (piaszczysta, kwaśna, często przy pniakach, w mchu) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna, Świerk pospolity gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie po kilka owocników) zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 4 – 5 × 12 – 17 μm wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy |
ciekawostki |
---|
Zdarza się, że z jednej nóżki Podgrzyba brunatnego wyrastają aż dwa kapelusze.[2] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Imleria badia, gdzie badius znaczy „pieknie brunatny”. |
uwagi |
---|
Grzyb ten ma wysoką zdolnością do kumulowania metali ciężkich (np. radioaktywny cez). Dlatego grzyby te należy zbierać z dala od ruchliwych ulic. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
– białko – węglowodanu – flawonoidy – nienasycone kwasy tłuszczowe – witaminy: A, B1, B2, B3, C, D i E – minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan 100g świeżego Podgrzyba brunatnego to: – 49,0 kcal, – 0,5 g tłuszczu, – 4,0 g węglowodanów, – 3,6 g białka 100g suszonego Podgrzyba brunatnego to: – 349,2 kcal, – 3,2 g tłuszczu, – 47,7 g węglowodanów, – 32,4 g białka 100g marynowanego Podgrzyba brunatnego to: – 44,0 kcal, – 0,2 g tłuszczu, – 8,4 g węglowodanów, – 2,0 g białka |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – zapiekanie – marynowanie – mrożenie – suszenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Borowik sosnowy | siateczka na trzonie, miąższ nie zmienia barwy po uszkodzeniu |
Goryczak żółciowy | gorzki w próbie smakowej |
Piaskowiec kasztanowaty | jamisto pusty trzon, miąższ nie zmienia barwy po przecięciu |
Suchogrzybek oprószony | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podgrzyb_brunatny
2 źródło: https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/podgrzybek-brunatny-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyb-podgrzybek-brunatny-ciekawostki,23382.html
przypisy i bibliografia