Podgrzybek zajączek

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Podgrzybek zajączek
inne nazwy polskie: Borowik zajęczy, Grzyb cynamonowobrunatny, Grzyb zajęczy, Huba rzeszotnik, Muchownik zielony, Podgrzybek zajączek odmiana typowa, Zajęcze wargi, Zajęczy grzyb, Zajęczy grzybek
nazwy zwyczajowe: Mysiak, Podgrzybek, Zajączek
nazwa łacińska: Xerocomus subtomentosus
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1888 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej, na półkuli południowej nie występuje, z okolic równikowych podano jego stanowiska tylko w Kolumbii w Ameryce Południowej [1]
sezon: grzyb letni
okres występowania: czerwiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpłaszczonego (starsze owocniki), brzeg długo podwinięty
owocnik – powierzchnia: aksamitna lub pilśniowa, matowa, zamszowa, skórka niedająca się ściągnąć, powierzchnia kapelusza w dni suche popękana jest na poletka [1]
owocnik – kolor: oliwkowobrązowy(najczęściej), żółtobrązowy lub siwobrązowy(rzadzko)
owocnik – średnica: 3 – 10(max 15)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory duże, kanciaste, nieregularne, pory do 1,5 mm szerokości
hymenofor – nasada: rurki od przyrośniętych, lekko zbiegających (młode owocniki) do wolnych (starsze owocniki) [1]
hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do zielonożółtego, oliwkowobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 20 mm
miąższ – kształt: od miękkiego, mięsistego (w kapeluszu) do włóknistego, twardy (w trzonie)
miąższ – kolor: biały lub kremowy z żółtym odcieniem, ciemniejszy nad rurkami [1]
miąższ – zapach: owocowy, grzybowy, nieprzyjemny[1], przypominający jodoform[1]
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: smukły, cylindryczny, pełny, zwężony u dołu, górą karbowany, często wygięty
trzon – powierzchnia: w górnej części delikatnie ziarnisty, niekiedy siateczkowaty
trzon – kolor: od żółtego, żółtobrązowego do czerwonobrązowego, niekiedy podłużne, ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach, strzępki grzybni u nasady trzonu barwy białej [1]
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 5 – 13(max 20)[3] cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, parki
gatunek sąsiadujący: Borówka brusznica, Borówka czernica
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Dąb, Grab, Buk, Kasztan jadalny(w krajach śródziemnomorskich)
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: duże, wrzecionowate do elipsoidalnych
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10(max 12)[3] – 15 × 4 – 5,5(max 6)[3] μm
wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza w dni suche popękana jest na poletka
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: nie [1]
miąższ: tak, sinieje
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Podgrzybek zajączek należy do rodziny borowików i zdaniem współczesnych naukowców poprawna polska nazwa powinna brzmieć Borowik zajęczy.
Grzyb ten często robaczywieje.
Podgrzybki zajączki przedstawiają małą wartość pod względem odżywczym. Zbiera jedynie osobniki młode. Starsze są często gąbczaste i wodniste.
Pod mikroskopem elektronowym na powierzchni zarodników widoczna jest ornamentacja przypominająca rozrzucane bakterie w kształcie prętów. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Xerocomus subtomentosus, gdzie subtomentosus oznacza “pokryty drobnymi włoskami”. [1]
odmiany i formy
Podgrzybek zajączek posiada kilka form barwnych:
Xerocomus subtomentosus var. luteolus (o jasnożółtym kapeluszu) [1]
– – Xerocomus subtomentosus var. rubrotinctus (o brązowoczerwonawym kapeluszu) [1]
uwagi
Gatunek ten wykazuje znaczące skażenie rtęcią, ciężkim metalem szczególnie toksycznym dla układu nerwowego, pokarmowego oraz odpornościowego. W jednym z badań przeprowadzonych w 12 różnych miejscach Polski w 2012 wykazano, że wszędzie podgrzybki zajączki zawierały wyższe poziome rtęci, najwyższe zaś w okolicach Złotoryi. [2]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– duszenie
– smażenie
– marynowanie (głównie młode owocniki)
Niektóre źródła sugerują zdjąć skórkę z kapelusza przed przyrządzeniem grzyba (jest nieco gorzkawa) – ale trzeba zaznaczyć, że to bardzo trudne.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Podgrzybek grubosiatkowany
cechy odróżniające: żółte strzępki grzybni u nasady trzonu
gatunek podobny: Suchogrzybek oprószony
cechy odróżniające: pory sinieją po ugnieceniu
gatunek podobny: Suchogrzybek złotopory
cechy odróżniające: bardziej popękany kapelusz, jaśniejsze pory i trzon o czerwonawym odcieniu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podgrzybek_zaj%C4%85czek
2 źródło: https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/podgrzybek-zajaczek-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyb-podgrzybek-zajaczek-ciekawostki,25871.html
3 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Xerocomus_subtomentosus.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.