Podgrzybnica złotopylna
kategoria: grzyb | rodzina: rozetkowate |
nazwa polska: Podgrzybnica złotopylna inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Pleśń nazwa łacińska: Hypomyces chrysospermus synonimy łacińskie: Apiocrea chrysosperma (1921), Hypolyssus chrysospermus (1898), Mucor chrysospermus (1791), Mycobanche chrysosperma (1793), Reticularia chrysosperma (1790), Sepedonium chrysospermum (1832), Sepedonium mycophilum (1809), Sporotrichum mycophilum (1827), Trichoderma mycophilum (1822), Uredo mycophila (1795), Uredo mycophila (1795) |
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Nazewnictwa Grzybów, 2021 r. pierwsza klasyfikacja: Edmond Tulasne oraz Charles Tulasne, 1860 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej, Eurazji, Australii i Nowej Zelandii, występuje również we wschodnich, chińskich prowincjach Hebei, Jiangsu, Anhui i Fujian |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: faza pierwsza – gładki, jednolity, zwarty, faza druga – sproszkowany, pudrowy, grudkowaty, pylisty, faza trzecia – pryszczaty, ogólnie to bawełniana warstwa ściśle pokrywająca powierzchnię żywiciela owocnik – powierzchnia: Ø owocnik – kolor: Ø owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: 1 – 2 mm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: faza pierwsza – biały, faza druga – żółty, złotożółty, faza trzecia – rdzawo-brązowy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: miękki, granulowaty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: pasożyt podłoże: grzyby terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, łąki gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: borowiki, podgrzybki |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie (etap biały), okrągłe (etap żółty), wrzecionowate (etap końcowy) faza pierwsza (bezpłciowe zarodniki) – gładkie, eliptyczne, faza druga (bezpłciowe zarodniki) – okrągłe, kolczaste do brodawkowatych, faza trzecia (płciowe zarodniki) – długie, cienkie, brodawkowate zarodniki – kolor: faza pierwsza – bezbarwne, faza druga – żółty, faza trzecia – bezbarwne zarodniki – wymiary: 10 – 30 × 5 – 12 μm (etap biały), 10 – 25 × 10 – 25 μm (etap żółty), 25 – 30 × 5 – 6 μm (etap końcowy) wysyp zarodników – kolor: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Podgrzybnica złotopylna to grzyb pasożytniczy atakujący borowiki i podgrzybki (najczęściej je wybiera), zmieniając ich nie do poznania (można powiedzieć, że mumifikują swojego żywiciela). Przybiera kolory od białego, przez żółty do czerwonawo-brązowego. W każdym z tych stadiów rozróżnia się nieco inne zarodniki (więcej w sekcji “zarodniki”). |
Niektóre źródła podają, że grzyb ten atakuje również krowiaki (Paxillus) oraz piestrówki (Rhizopogon). |
Gatunek ten częściej spotkacie w dni wilgotne. |
Grzyby zaatakowane przez Podgrzybnicę złotopylną są niejadalne. Miąższ takich owocników mięknie, a następnie kruszy się i całkowicie rozpada. |
Jest to gatunek uznany za niejadalny a nawet podejrzewany o właściwości trujące. |
Podgrzybnica złotopylna rozpoczyna pasożytowanie na hymenoforze by wkrótce rozrosnąć się na cały owocnik. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Podgrzybnica złotopylna wytwarza statyny zapobiegające miażdżycy. |
W medycynie ludowej, w Chinach, podgrzybki zaatakowane przez Podgrzybnicę złotopylną używane są do zatrzymania i leczenia krwotoków zewnętrznych, głównie poprzez stosowanie zarodników na otwarte rany lub ich części. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0