Ponurnik aksamitny
kategoria: grzyb rodzina: ponurnikowate |
nazwa polska: Ponurnik aksamitny inne nazwy polskie: Aksamitka, Gwoździak czarnokutnerowaty, Gwoździak kutnerowaty, Krowi łeb, Krowia gęba, Krowia warga, Krowiak aksamitka, Krowiak aksamitnotrzonowy, Krowiak aksamitny, Krowiara, Krowiel, Mięsicha, Pieczaryca, Pieczeń, Psi łeb, Świnka czarnokutnerowata, Świnka kutnerowata nazwa łacińska: Tapinella atrotomentosa inne nazwy łacińskie: Agaricus atrotomentosus (1783), Paxillus atrotomentosus (1838), Paxillus atrotomentosus, Rhymovis atrotomentosa (1844), Sarcopaxillus atrotomentosus |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1783/1786 r. aktualna klasyfikacja: Josef Šutara, 1992 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – listopad okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz o nieregularnym kształcie, od półkolistego (młode owocniki) do całkiem płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza podwinięty (młode owocniki) owocnik – powierzchnia: matowa, zamszowa, lekko omszona, na starość gładka, podczas suszy nieco spękana owocnik – kolor: kapelusz – od oliwkowego do brązowego owocnik – średnica: 5 – 20(40) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, ostrza gładkie hymenofor – nasada: blaszki zbiegające po trzonie, często połączone są poprzecznymi anastomozami hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do orchowożółtego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na brunatny hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: ekscentryczny (najczęściej), centryczny trzon – kształt: pełny, twardy, sprężysty, krótki, gruby, masywny, hymenofor łatwo oddzielający się od miąższu trzon – powierzchnia: filcowata, aksamitna, pokryta długim i ciemnobrunatnym kutnerem trzon – kolor: czarnobrązowy, czarniawy trzon – średnica: 2 – 4 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm miąższ – kształt: kruchy, soczysty, gruby, mięsisty, twardy, łykowaty miąższ – kolor: białawy do żółtawego miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie, tylko uszkodzone blaszki robią się brunatne miąższ – zapach: słaby, ziemisty, stęchły miąższ – smak: lekko gorzkawy pierścień: brak pochwa: brak mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (martwe drewno, korzenie drzew iglastych, zmurszałe pniaki, bardzo rzadko żywe drzewa iglaste) sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (bardzo rzadko) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Sosna, Świerk gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne, o gładkiej powierzchni zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 5 – 7 × 4 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: brązowawy lub bladoochrowy |
ciekawostki |
---|
Ponurnik aksamitny jest niejadalny ze względu na swój bardzo gorzki smak, którego nic nie jest w stanie złagodzić. Ale niektóre źródła podają, że gatunek ten jest jadany na wschodzie Europy – tylko młode owocniki, po długim gotowaniu i odlaniu wody. Ale nie brakuje źródeł, które ostrzegają przed niestrawnościami po spożyciu. |
To gatunek, któremu nie przeszkadza susza i owocnikuje nawet w upalne dni. |
Ponurnik aksamitny jest grzybem barwiącym. Farbiarze otrzymują piękne czekoladowe, zielonkawe czy fioletowawe kolory, głównie farbując wełnę. |
Ponurnik aksamitny ma aktywowany przez ranę mechanizm obronny, w którym uszkodzone ciała owocowe przekształcają substancje chemiczne znane jako leukomentyny w atromentynę, butenolid i odstraszający osmundalakton. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Tapinella atrotomentosa, gdzie Tapinella pochodzi od zwrotu Tapis, czyli “dywan”, atrotomentosus znaczy “czarnofilcowaty”. |
uwagi |
---|
Niektóre atlasy podają, że spożycie większej ilości Ponurnika aksamitnego może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ponurnik aksamitny powoduje brunatną zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Krowiak podwinięty | mniejsze owocniki, trzon nie jest aksamitny |
Krowiak olszowy | Ø |
Paxillus validus | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia