Ponurnik aksamitny

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: ponurnikowate
nazwa polska: Ponurnik aksamitny
inne nazwy polskie: Gwoździak czarnokutnerowaty, Gwoździak kutnerowaty, Krowi łeb, Krowia gęba, Krowia warga, Krowiak aksamitka, Krowiak aksamitnotrzonowy, Krowiak aksamitny, Świnka czarnokutnerowata, Świnka kutnerowata
nazwy potoczne: Aksamitka, Krowiara, Krowiel, Mięsicha, Pieczaryca, Pieczeń, Psi łeb
nazwa łacińska: 
Tapinella atrotomentosa
synonimy łacińskie: Agaricus atrotomentosus (1783), Paxillus atrotomentosus (1838), Paxillus atrotomentosus, Rhymovis atrotomentosa (1844), Sarcopaxillus atrotomentosus

nazwa angielska: Ø
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1783/1786 r.
aktualna klasyfikacja: Josef Šutara, 1992 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie i Ameryce Północnej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz o nieregularnym kształcie, od półkolistego (młode owocniki) do całkiem płaskiego (starsze owocniki), brzeg kapelusza podwinięty (młode owocniki)
część główna owocnika – kolor: kapelusz – od oliwkowego do brązowego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 20(max 40) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: matowa, zamszowa, lekko omszona, na starość gładka, podczas suszy nieco spękana
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, często połączone są poprzecznymi anastomozami
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające po trzonie
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do orchowo-żółtego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: hymenofor łatwo oddzielający się od miąższu
ujście hymenoforu – kształt: ostrza gładkie
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, soczysty, gruby, mięsisty, twardy, łykowaty
miąższ – kolor: od białawego do żółtawego
miąższ – zapach: ziemisty, stęchły
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: lekko gorzkawy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: ekscentryczny(najczęściej), centryczny
trzon – kształt: pełny, twardy, sprężysty, krótki, gruby, masywny
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: filcowata, aksamitna, pokryta długim i ciemnobrunatnym kutnerem
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: czarnobrązowy, czarniawy
trzon – średnica: 2 – 4 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: tak, na brunatny
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: to gatunek, któremu nie przeszkadza susza i rośnie nawet w upalne dni
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(bardzo rzadko)
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno, korzenie drzew iglastych, zmurszałe pniaki, bardzo rzadko żywe drzewa iglaste)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Sosna, Świerk
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: brązowawy lub blado-ochrowy
zarodniki – kształt: szeroko-elipsoidalny
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 5 – 7 × 4 – 4,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ponurnik aksamitny jest niejadalny ze względu na swój bardzo gorzki smak, którego nic nie jest w stanie złagodzić. Ale niektóre źródła podają, że gatunek ten jest jadany na wschodzie Europy – tylko młode owocniki, po długim gotowaniu i odlaniu wody. Ale nie brakuje źródeł, które ostrzegają przed niestrawnościami po spożyciu.
Ponurnik aksamitny ma aktywowany przez ranę mechanizm obronny, w którym uszkodzone ciała owocowe przekształcają substancje chemiczne znane jako leukomentyny w atromentynę, butenolid i odstraszający osmundalakton.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Tapinella atrotomentosa, gdzie Tapinella pochodzi od zwrotu Tapis, czyli “dywan”, atrotomentosus znaczy “czarnofilcowaty”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Niektóre atlasy podają, że spożycie większej ilości Ponurnika aksamitnego może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi!
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ponurnik aksamitny powoduje brunatną zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ponurnik aksamitny jest grzybem barwiącym. Farbiarze otrzymują piękne czekoladowe, zielonkawe czy fioletowawe kolory, głównie farbując wełnę.
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Krowiak podwinięty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejsze owocniki, trzon nie jest aksamitny
gatunek podobny:
nazwa polska: Krowiak olszowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Paxillus validus
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.