Próchnilec długotrzonkowy

kategoria: grzybrodzina: próchnilcowate
nazwa polska: Próchnilec długotrzonkowy
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Xylaria longipes
synonimy łacińskie: Xylaria longipes (1867), Xylosphaera longipes (1958)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1985 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje wyłącznie na półkuli północnej, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Środkowej a W Azji znane są jego stanowiska tylko w Japonii [1]
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: maczugowaty, palcowaty, koniec zaokrąglony
owocnik – powierzchnia: matowa, pokryta drobnymi brodawkami, szorstka (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od szarobrązowego (młode owocniki) do czarnego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,2 – 2 cm
owocnik – wysokość: 1 – 11 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: włóknisty, twardy
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, pniaki, pnie, gałęzie)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Klon, Buk [1]
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: wrzecionowate ze spiralkami, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 13 – 15 × 5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: czarny
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Próchnilec długotrzonkowy powoduje miękką zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Próchnilec maczugowaty
cechy odróżniające: bardziej masywne owocniki, brak lub krótki trzon
gatunek podobny: Xylaria digitata
cechy odróżniające: pokrzywione owocniki, ostro zakończone

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnilec_d%C5%82ugotrzonkowy

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

You cannot copy content of this page