Próchnilec gałęzisty

kategoria: grzybrodzina: próchnilcowate
nazwa polska: Próchnilec gałęzisty
inne nazwy polskie: Goździeniec gałęzisty
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Xylaria hypoxylon
synonimy łacińskie: Clavaria hypoxylon (1753), Sphaeria hypoxylon (1796), Sphaeria ramosa, Xylaria adscendens (1851), Xylosphaera hypoxylon (1822)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Robert Kaye Greville, 1824 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: łopatkowaty, rogowaty, krzaczkowaty, nitkowaty, gałązki na podstawce, szerokość gałązek 2 – 6(max 8[4]) mm, owocniki nie zawsze są rozgałęzione, górna część owocnika spłaszczona, górna część owocnika przypomina kształtem poroże lub wachlarz
owocnik – powierzchnia: z drobnymi brodawkami
owocnik – kolor: od czarnego (dołem) do białoszarego (górą), białawy kolor górnej części owocnika to efekt obecności bezpłciowych zarodników, na jesień cały owocnik może być czarny
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: 2 – 8(max 10) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: korkowaty, twardy, zdrewniały, sprężysty, niełamliwy
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: cienki, często powyginany
trzon – powierzchnia: filcowata, aksamitna, szczecinkowata
trzon – kolor: czarny
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, rzadziej iglastych, pnie, zwalone gałęzie, często miejsca cięć)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk[3]Sosna(rzadko)[4]
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: ellipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne, brązowy[6]
zarodniki – wymiary: 12(min 10) – 15 × 5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: od białawego, szarego do czarniawego[1]
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Próchnilec gałęzisty to gatunek bioluminescencyjny. Emituje bardzo mało światła i aby to zobaczyć trzeba specjalnego sprzętu optycznego lub fotografii o długim czasie naświetlania.[4]
Wiosną, górna część owocnika jest białoszara od obecności bezpłciowych zarodników. Zarodniki płciowe są wytwarzane w dalszej części sezonu, co daje grzybowi dwie szanse na rozmnażanie.[5]
etymologia
Nazwa łacińska to Xylaria hypoxylon; gdzie “hypo” znaczy “poniżej”, “pod” a “xylon” oznacza “drewno”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Gatunek ten wykazuje własności przeciwnowotworowe[1] oraz przeciwwirusowe[5]. Zawiera liczne substancje bioaktywne.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Próchnilec głogowy
cechy odróżniające: rośnie na szupinkach głogów, tylko w siedliskach łęgowych
gatunek podobny: Próchnilec nitkowaty
cechy odróżniające: rośnie na ogonkach liściowych paproci oraz butwiejących pędach bylin
gatunek podobny: Próchnilec owocolubny
cechy odróżniające: rośnie na próchniejących owocach buka, cieńsze i nierozgałęzione owocniki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnilec_ga%C5%82%C4%99zisty
2 źródło: Grzyby ilustrowana encyklopedia, Reader's Digest, 2006 r.
3 źródło: Grzyby owocnikowe i ich oznaczanie, Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, 1968 r.
4 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/xylaria-hypoxylon.php
5 źródło: https://www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/fungi-and-lichens/candlesnuff-fungus/
6 źródło: http://linnet.geog.ubc.ca/Atlas/Atlas.aspx?sciname=Xylaria%20hypoxylon

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.