Protostropharia alcis
kategoria: grzyb | rodzina: pierścieniakowate |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Protostropharia alcis synonimy łacińskie: Protostropharia alcis var. austrobrasiliensis (2018), Protostropharia semiglobata var. punjabensis (2013), Protostropharia alcis var. punjabensis (2018), Stropharia alcis (1999), Stropharia alcis var. austrobrasiliensis (2008) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ilkka Kytövuori, 1999 r. aktualna klasyfikacja: “Redhead et al.”, 2013 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb koprofilny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, także w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: Ø – Ø | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: od półkulistego (młode owocniki) do lekko-wypukłego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: kapelusz gładki, lepka, niekiedy kleista, błyszcząca owocnik – kolor: białawy, żółtawy, słomkowo-żółtawy, beżowy, brzeg kapelusza jeśniejszy owocnik – średnica: 0,5 – 2(max 3,5) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od jasnożółtego, jasno-oliwkowo-szarego (młode owocniki) do szarego, ciemno-oliwkowo-szarego, zielonkawo-czarnego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: od żółtego (w kapeluszu) do ciemnożółtego (w trzonie) miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: lekko poszerzony w kierunku podstawy trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: od bladożółtego do ciemnożółtego trzon – średnica: 1,5 – 5 mm trzon – wysokość: 4 – 16 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: szczątkowy, nietrwały, kleisty, w kształcie ciemnej lini pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: odchody, gleba (wzbogacona obornikiem) terytorium: lasy, parki, łąki, pastwiska, bagna, torfowiska, miejsca wilgotne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: odchody Łosia europejskiego, Krowy, Jelenia, Zająca gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: od jajowato-podłużnego do elipsoidalnego zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 12 – 14(max 16,5) × 6,75 – 8,5 μm wysyp zarodników – kolor: fioletowo-czarny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Gatunek ten nie ma polskiej nazwy, ale po tłumaczeniu łacińskiej, polska brzmiałaby “Pierścieniak łosiowy”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0