Protostropharia alcis

kategoria: grzybrodzina: pierścieniakowate
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Protostropharia alcis
synonimy łacińskie: Protostropharia alcis var. austrobrasiliensis (2018), Protostropharia semiglobata var. punjabensis (2013), Protostropharia alcis var. punjabensis (2018), Stropharia alcis (1999), Stropharia alcis var. austrobrasiliensis (2008)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ilkka Kytövuori, 1999 r.
aktualna klasyfikacja: “Redhead et al.”, 2013 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb koprofilny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, także w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: od półkulistego (młode owocniki) do lekko-wypukłego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: kapelusz gładki, lepka, niekiedy kleista, błyszcząca
owocnik – kolor: białawy, żółtawy, słomkowo-żółtawy, beżowy, brzeg kapelusza jeśniejszy
owocnik – średnica: 0,5 – 2(max 3,5) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od jasnożółtego, jasno-oliwkowo-szarego (młode owocniki) do szarego, ciemno-oliwkowo-szarego, zielonkawo-czarnego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: od żółtego (w kapeluszu) do ciemnożółtego (w trzonie)
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: lekko poszerzony w kierunku podstawy
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: od bladożółtego do ciemnożółtego
trzon – średnica: 1,5 – 5 mm
trzon – wysokość: 4 – 16 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: szczątkowy, nietrwały, kleisty, w kształcie ciemnej lini
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: odchody, gleba (wzbogacona obornikiem)
terytorium: lasy, parki, łąki, pastwiska, bagna, torfowiska, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: odchody Łosia europejskiego, Krowy, Jelenia, Zająca
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od jajowato-podłużnego do elipsoidalnego
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 12 – 14(max 16,5) × 6,75 – 8,5 μm
wysyp zarodników – kolor: fioletowo-czarny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Gatunek ten nie ma polskiej nazwy, ale po tłumaczeniu łacińskiej, polska brzmiałaby “Pierścieniak łosiowy”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.