Puccinia coronata

kategoria: grzyb
wielkość: mikroskopijny
typ ogólny: Ø
klasa: rdze
rząd: rdzowce
rodzina: rdzowate
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Rdza koronowa
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Puccinia coronata
synonimy łacińskie: Aecidium crassum (1801), Aecidium frangulae (1803), Aecidium irregulare (1805), Aecidium rhamni (1792), Caeoma crassatum (1825), Dicaeoma gibberosum (1898), Dicaeoma rhamni (1792), Puccinia calamagrostidis (1892), Puccinia coronata (1934), Puccinia coronati (2013), Puccinia epigejos (1909), Puccinia gibberosa (1888), Puccinia lolii (1875), Puccinia rangiferina (1909), Puccinia rhamni (1886), Solenodonta coronata (1921), Solenodonta epigejos (1921), Solenodonta gibberosa (1921), Solenodonta rangiferina (1921)

nazwa angielska: Crown Rust
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje wszędzie gdzie uprawia się np. owies, w Europie, Azji, Ameryce i Australii
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: cyfelloidalny
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: wierzchołkowate wyrostki, krostowate, w kształcie korony, miseczkowaty, okrągły
część główna owocnika – kolor: pomarańczowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 0,3 – 0,5 mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: chropowaty
brzeg – kolor: żółtawy
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: Ø
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Optymalna temperatura wzrostu i tworzenia zarodników wynosi 10-20 °C. Słoneczne dni i chłodne noce, z rozległym tworzeniem się rosy przez kilka tygodni, sprzyjają rozwojowi Rdzy koronowej owsa.
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: pasożyt
podłoże:
podłoże – rodzaj: rośliny (rośliny zielne, liście i ich ogonki)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: Ø
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: faza początkowa: Szakłak pospolity, Kruszyna pospolita, faza końcowa: Owies, Stokłosa, Wiechlinowate, Życica trwała, Życica wielokwiatowa, Lolium boucheanum, Kostrzewa trzcinowa, Kostrzewa łąkowa, Kupkówka pospolita, Kłosówka wełnista, Tymotka łąkowa
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: Ø
zarodniki – kształt: kulisty do jajowatego
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: żółtawy
zarodniki – wymiary: 17 – 28 × 15 – 23 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Szakłak pospolity lub Kruszyna pospolita jest żywicielem pośrednim dla Puccinia coronata. Wiatr jest tym nośnikiem odpowiedzialnym za infekcję docelowej ofiary – owsa i nie tylko. Choroba na zbożach np. na owsie nazywana jest Rdzą koronową owsa.
Pasożyt ten powoduje skręcenie i zniekształcenie liści, na których żerują.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Puccinia coronata wywołuje chorobę owsa zwaną Rdzą koronową owsa. Choroba ta może zmniejszyć plon ziarna od 10 do nawet 50%, więc jest niebezpieczną chorobą.
zapobieganie chorobom grzybowym
Łąki, których trawy są silnie zaatakowane rdzą korony, powinny być częściej koszone lub wypasane. Stosowanie odpornych i wcześnie dojrzewających odmian owsa.
zwalczanie chorób grzybowych
Chemiczne i biologiczne fungicydy.
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.