Purchawka chropowata

kategoria: grzybrodzina: purchawkowate
nazwa polska: Purchawka chropowata
inne nazwy polskie: Prochówka kolczysta, Purchawka perełkowata, Purchawka brodawkowata, Purchawka chropawa, Purchawka chropowa rozszerzona, Purchawka szorstka
nazwy zwyczajowe: Kurzawka, Purchówka, Prochówka, Purchadka, Purchawica, Puchawka
nazwa łacińska: Lycoperdon perlatum
synonimy łacińskie: Lycoperdon bonordenii (1887), Lycoperdon gemmatum (1783), Lycoperdon lacunosum (1782), Lycoperdon perlatum (1805)
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r.
aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1796 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny, grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje niemal na całej kuli ziemskiej (stwierdzono jego występowanie nawet w subarktycznych rejonach Grenlandii i w subalpejskich rejonach Islandii) [1]
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 jadalne (tylko młode owocniki)
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 jadalne są tylko młode owocniki o białym wnętrzu
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: zamknięty
owocnik – kształt: od kulistego (młode owocniki) do maczugowatego, gruszkowatego, główkowatego z garbem na górze (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: od pokrytej brodawkowatymi kolcami (młode owocniki) do nagiej, łysej (starsze owocniki), kolce o długości do 2 mm
owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowego, brązowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 2 – 5(max 6,5) cm
owocnik – wysokość: 3 – 8(max 9) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od miękkiego, elastycznego (młode owocniki) do wodnistego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały (młode owocniki) do żółtego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: grzybowy, grzybowo-korzenny, przyjemny, łagodny
miąższ – smak: łagodny, rzodkiewkowy
trzon – występowanie: tak, to tzw. podglebie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: dolna wydłużona część owocnika, puste wnętrze składające się z komór nie zawierających zarodników
trzon – powierzchnia: pokryta nisko tępymi brodawkami
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtego, oliwkowego, szarobrązowego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 2 – 6 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: gleba, drewno (spróchniałe pnie)
podłoże: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy liściaste, lasy mieszane, zarośla, łąki, pastwiska, wrzosowiska
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: gromada
zarodniki:
zarodniki – kształt: kuliste, gładkie lub delikatnie brodawkowate
zarodniki – kolor: bezbarwny lub jasnożółty [1]
zarodniki – wymiary: 3 – 4,5 μm
wysyp zarodników – kolor: oliwkowy, szaro-brązowawy, oliwkowo-brązowawy, brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: tak
tłuszcze: Ø
węglowodany: tak
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: miedź, selen
kwasy: tłuszczowe (kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy)
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Jadalne są tylko młode owocniki o białym wnętrzu. Przed spożyciem należy ściągnąć z owocnika skórkę.
Naukowcy wykazali zdolność Purchawki chropowatej do wiązania jonów rtęci z roztworów wodnych, badana jest jej przydatność w tym względzie do oczyszczania wody i ścieków zanieczyszczonych rtęcią.
Purchawka chropowata łatwo akumuluje występujące w glebie metale ciężkie oraz selen.
Brodawkowate kolce na powierzchni młodszych owocników bardzo łatwo się odłamują. [1]
Dojrzały owocnik na szczycie pęka i przez powstały otwór uwalnia zarodniki (pod wpływem wiatru, większego deszczu lub dotknięcia przez zwierzęta lub ludzi). Pojedynczy podmuch wiatru jest w stanie uwolnić nawet 1 milion zarodników. [1]
Dolną część owocnika stanowi to tzw. podglebie. Jest koloru od białego do jasnobrązowego. Podglebie u dojrzałych owocników zamienia się w glebę i kolumelle. Gleba zajmująca górną część owocnika początkowo jest biała, później stopniowo żółta, oliwkowa i szarobrązowa. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Lycoperdon perlatum, gdzie Lyco- oznacza “wilk”, a -perdon “wzdęcie, bąk”, a perlatum oznacza “szeroko rozprzestrzeniony, rozpowszechniony”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Zasypki dojrzałymi zarodnikami Purchawki chropowatej są pomocne w leczeniu otwartych ropiejących ran, owrzodzeń.
Okłady ze zmiksowanych młodych owocników stosuje się w owrzodzeniach, trądziku, trudno gojących się ranach, róży, owrzodzeniach żylakowatych.
Pasta ze zmiksowanych młodych owocników podawana jest jako środek krwiotwórczy w anemii.
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– spożywanie na surowo
– suszenie
– smażenie
– gotowanie
Jadalne są tylko młode owocniki o białym wnętrzu.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Purchawka czarniawa
cechy odróżniające: ciemne kolce
gatunek podobny: Purchawka fiolowata
cechy odróżniające: gwiaździste kolce

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Purchawka_chropowata

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.